-Σκληραίνουν τη στάση τους οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης Την απόφαση να συνεχιστεί η αναστολή του επί πιστώσει για τη χορήγηση φαρ...
-Σκληραίνουν τη στάση τους οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης
Την απόφαση να συνεχιστεί η αναστολή του επί πιστώσει για τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ πήρε η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, που συνεδρίασε σε τεταμένο κλίμα το απόγευμα της Δευτέρας.
Με οριακή πλειοψηφία τα μέλη του Συλλόγου αποφάσισαν να διαφοροποιήσουν τη στάση τους από αυτή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, συνεχίζοντας την αναστολή καθώς όπως ξεκαθαρίζουν οι ίδιοι κανένα από τα αιτήματά τους δεν έχει ικανοποιηθεί, και τα οποία αφορούν την αποπληρωμή των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι γειτονικοί νόμοι ωστόσο συνεχίζουν κανονικά τη χορήγηση των φαρμάκων επί πιστώσει και ως εκ τούτου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ της Π.Ε. Ξάνθης θα επιβαρυνθούν με την ταλαιπωρία να μετακινούνται εφόσον υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τη χορήγηση φαρμάκων.
Το πλαίσιο των διεκδικήσεων των Φαρμακοποιών έχει ως εξής:
1. Επιμένουμε στο θέμα της επιμήκυνσης της παρεχόμενης πίστωσης από τις φαρμακοβιομηχανίες και το φαρμακεμπόριο, το οποίο ζητούμε να ρυθμιστεί με την Υπουργική απόφαση αλλαγής τιμών, που επίκειται.
2. Παραμένει κυρίαρχο αίτημα μας η υλοποίηση της αύξησης χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
3. Ζητούμε την άμεση νομοθέτηση του συμψηφισμού απαιτήσεων φαρμακοποιών από ασφαλιστικά ταμεία και των υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο.
4. Ζητούμε την διαγραφή φαρμακοποιών από τον «Τειρεσία» εφόσον η ένταξή τους οφείλεται σε υπαιτιότητα του ΕΟΠΥΥ ή άλλων ασφαλιστικών ταμείων.
5. Μαζί με τα παλαιά χρέη του 2011 ζητούμε τη προώθηση πληρωμών και για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία (ΤΑΥΤΕΚΩ, ΔΕΗ, Οίκος Ναύτου κλπ.) που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
6. Ζητούμε από το Υπουργείο Οικονομικών νομοθετική ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν, τον φόρο Υπεραξίας καθώς και την φορολόγηση μη εξοφληθέντων τιμολογίων.
7. Καθορισμός μεταβατικής περιόδου διάρκειας 30 ημερών μετά την ημερομηνία αλλαγής τιμών φαρμάκων, για διάθεση των αποθεμάτων που αγοράσθηκαν με παλαιές ακριβότερες τιμές.
8. Δυνατότητα υποκατάστασης συνταγογραφηθέντων σκευασμάτων σε περιόδους ελλείψεων ή ανεπαρκούς τροφοδοσίας της αγοράς λόγω «σφιχτής» πιστωτικής πολιτικής της φαρμακοβιομηχανίας.