-Με απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους η πολλών χιλιάδων ευρώ σίτιση; Τι απαντάτε κύριε Δένδια; -Δίνουν χιλιάδες ευρώ καθημερινά για τη σί...
-Με απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους η πολλών χιλιάδων ευρώ σίτιση; Τι απαντάτε κύριε Δένδια;
-Δίνουν χιλιάδες ευρώ καθημερινά για τη σίτιση…. ενώ υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις!
Χρυσές δουλείες φαίνεται πως βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν κάποιοι στη Θράκη και ενώ η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό και έτοιμη να εκραγεί. Ο λόγος για τις εταιρίες που ανέλαβαν, υπό όρους και συνθήκες που χρήζουν ενδελεχούς διερεύνησης, την παροχή υπηρεσιών σίτισης στα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών σε Ξάνθη και Ροδόπη, στα κτηριακά συγκροτήματα που στεγάζονταν και λειτουργούσαν οι πρώην αστυνομικές σχολές της Θράκης.
Τα ερωτήματα των πολιτών πολλά και άκρως επικριτικά, συνοψίζονται στο εάν έγινε διαγωνισμός για την ανάδειξη των αναδόχων και υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις ανατέθηκε τελικά η παροχή των υπηρεσιών σίτισης σε συγκεκριμένες εταιρίες. Από τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από πλευράς τόσο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και της ΕΛ.ΑΣ., τη σίτιση έχουν αναλάβει εταιρικά σχήματα στα οποία συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΞ και εταιρία από τη Θεσσαλονίκη η οποία έχει αναλάβει και τη σίτιση των φοιτητών στις σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΧΟΥΤΟΣ CATERING). Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει επιχειρηματικά ομφάλιος λώρος με τον πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη. Πληροφορίες που περιμένουμε να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας. (πουθενά στο Διαύγεια δεν έχει εμφανιστεί η δημόσια προκήρυξη για το θέμα αυτό. Σκόπιμο;)
Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για το κόστος των υπηρεσιών αυτών το οποίο ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 6 περίπου ευρώ την ημέρα ανά άτομο, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος της παροχής υπηρεσιών σίτισης των μεταναστών σε πολλές χιλιάδες ευρώ την ημέρα.
Τα ερωτήματα που θέτει η κοινή γνώμη σε Ξάνθη και Κομοτηνή έχουν ως κοινό άξονα αναφοράς το ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τη σίτιση των μεταναστών, όπως τα οργανωμένα κέντρα συσσιτίων του στρατού τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα χρήματα που δαπανούνται για την ολοκληρωμένη παραγωγή συσσιτίου των μεταναστών και με χαμηλότερο κόστος να προσφέρουν σε καθημερινά βάση φαγητό. Παράλληλα, υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την πλήρη σίτιση των μεταναστών και εντός των πρώην αστυνομικών σχολών, καθώς εκεί λειτουργούσαν μαγειρεία που σε καθημερινή βάση κάλυπταν τις ανάγκες σίτισης των δοκίμων αστυφυλάκων με 1000 έως 1500 μερίδες και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα και με πολύ χαμηλότερο κόστος. Εύλογα δημιουργούνται ερωτηματικά στους κατοίκους της περιοχής αναφορικά με τους λόγους που δεν προκρίθηκαν αυτές οι λύσεις, παρά επιλέχθηκε να δαπανηθούν πολλές χιλιάδες ευρώ σε καθημερινή βάση για catering και υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας.
Άμεσα τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και η Ελληνική Αστυνομία οφείλουν να απαντήσουν στα πολύ σημαντικά ερωτήματα που αναφύονται από την όλη διαδικασία και τα οποία δημιουργούν αμφιβολίες για το διαφανές του χαρακτήρα όλων των ως άνω ενεργειών, δημιουργώντας πρόσθετα ερωτήματα στους κατοίκους των νομών Ξάνθης και Ροδόπης και αποδεικνύοντας εμπράκτως για ακόμη μια φορά ότι οι όλες ενέργειες της κυβέρνησης πάρθηκαν στο πόδι και χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη.