GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αθανασίου: «Πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στον Καλλικράτη»

«Αυτό δεν υπάρχει μόνο στο τραπέζι του υπουργείου ως ενδεχόμενο να αλλάξει, αλλά είναι και στα προγράμματα των κομμάτων που στηρίζουν τη...

«Αυτό δεν υπάρχει μόνο στο τραπέζι του υπουργείου ως ενδεχόμενο να αλλάξει, αλλά είναι και στα προγράμματα των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, κυρίως της ΝΔ, ότι όπου δημιουργήθηκαν δυσλειτουργίες από την εφαρμογή του Καλλικράτη, δηλαδή όσον αφορά τα διοικητικά όρια των δήμων, και δε μπορούν να λειτουργήσουν οι δήμοι, λόγω των μεγάλων αποστάσεων ή του πληθυσμού ή αν είναι ορεινοί δήμοι ή μεγάλης εκτάσεως, αυτές οι διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν» δήλωσε στη ΝΕΤFM ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου για την τροποποίηση του νόμου «Καλλικράτη».

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:
ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: «Αυτό δεν υπάρχει μόνο στο τραπέζι του υπουργείου ως ενδεχόμενο να αλλάξει, αλλά είναι και στα προγράμματα των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, κυρίως της ΝΔ, ότι όπου δημιουργήθηκαν δυσλειτουργίες από την εφαρμογή του Καλλικράτη, δηλαδή όσον αφορά τα διοικητικά όρια των δήμων, και δε μπορούν να λειτουργήσουν οι δήμοι, λόγω των μεγάλων αποστάσεων ή του πληθυσμού ή αν είναι ορεινοί δήμοι ή μεγάλης εκτάσεως, αυτές οι διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν.

Τέτοιες διορθώσεις θα κάνουμε, και μερικές άλλες που θα μας υποδείξει και η περιφέρεια, οι περιφερειάρχες, αλλά και η ΚΕΔΕ, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Μάλιστα, ζητήθηκε από το υπουργείο μας να καταγράψουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο Καλλικράτης, όχι ότι ο Καλλικράτης αυτός καθαυτός πρέπει εκ προοιμίου να λέμε ότι θα τροποποιηθεί, θα καταργηθεί και θα γίνει ένας καινούριος. Όχι, γιατί έχει πάρα πολύ καλές διατάξεις, σωστές. Αυτές που δημιούργησαν προβλήματα και συνεπώς θα κάνουμε παρεμβάσεις μόνο όπου χρειάζεται να βελτιωθεί.»


ΓΙΑ ΚΩΔΙΚΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: «Ο κώδικας ιθαγένειας, η πρώτη του ισχύς με μια σύγχρονη μορφή έγινε το 2004, στη συνέχεια τροποποιήθηκε με το νόμο Ραγκούση και αυτές οι τροποποιήσεις δημιούργησαν διάφορα προβλήματα. Είναι ο νόμος 3838 του 10 που δίνει με μεγάλη ευκολία την ιθαγένεια σε αλλοδαπούς. Καθιερώθηκε με το νόμο αυτό ένας νέος τρόπος απόκτησης της ιθαγένειας που αφορά τέκνα αλλοδαπών, όπου οι αλλοδαποί εάν ζουν στη χώρα μας για πέντε χρόνια και γεννηθεί το παιδί τους εδώ, τότε το παιδί αποκτά αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια. 

Ο ένας τρόπος ήταν αυτός. Ο δεύτερος τρόπος. είναι τέκνα αλλοδαπών που ολοκλήρωσαν σπουδές 6 ετών στα σχολεία της Ελλάδος. Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί τα ελληνόπουλα υποχρεωτικά πρέπει να πηγαίνουν 9 χρόνια στο σχολείο, ενώ με τα 6 χρόνια δημιουργείται μια εύνοια υπέρ των αλλοδαπών, κι αυτό πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε για λόγους ισότητας. Αυτή η διάταξη έχει προσβληθεί και στο ΣτΕ ως αντισυνταγματική, διότι καταργεί την ισότητα και καθιερώνει δυσμενή κριτήρια για τους Έλληνες και ευμενέστερα για τους αλλοδαπούς. Αυτό δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα. Έχουμε μια έκρηξη των αιτήσεων. Λόγω των διατάξεων αυτών, από τότε που άρχισε να ισχύει ο νόμος, από το 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2012, δηλαδή για ενάμιση έτος, είχαμε μια έκρηξη αιτήσεων, οι οποίες είναι περίπου 13.500, 13.441. Μέχρι στιγμής έχουν διεκπεραιωθεί από το αρμόδιο συμβούλιο απόδοσης της ιθαγένειας 9.345 και έγιναν δεκτές. Τη διάταξη αυτή σκεφτόμαστε, δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα, να αυστηροποιηθεί αυτή η διάταξη και να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κοινοτικό πλαίσιο απόδοσης της ιθαγένειας που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως να εναρμονιστεί με τις χώρες του Νότου, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, που έχουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα με εμάς όσον αφορά την υποδοχή μεταναστών και την αναγνώριση ιθαγένειας. Μια πρώτη σκέψη είναι ναι μεν να αποκτά το παιδί που γεννιέται στη χώρα μας την ιθαγένεια, πλην όμως θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις. Δηλαδή τα 5 χρόνια που πρέπει να είναι οι γονείς θα γίνουν 10 χρόνια, αλλά όμως το παιδί θα αποκτά την ιθαγένεια εφόσον συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και όχι με τη γέννηση.

Μια σκέψη που κάνουμε εδώ στο υπουργείο, δεν ξέρω κατά πόσο θα περάσει, και αυτή η σκέψη δεν υπάρχει σε κανένα δίκαιο άλλης χώρας. είναι η εξής: ένα παιδί αλλοδαπών γονέων το οποίο έχει τελειώσει μόνο το λύκειο στην Ελλάδα και δίνει εξετάσεις, περνάει στα ΑΕΙ ή στα ΤΕΙ, που είναι οι πιο αδιάβλητες εξετάσεις. Με εξετάσεις, όχι με ευεργετικές διατάξεις, που σημαίνει ότι έχει ενστερνιστεί την ελληνική παιδεία. Γιατί αυτός ο άνθρωπος να μην αποκτά την ελληνική ιθαγένεια;»