-Δεν σχετίζονται μόνο με τους ψεκασμούς τα κρούσματα λέει η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας -Υπάρχουν υποψίες για περισσότερα κρο...
-Δεν σχετίζονται μόνο με τους ψεκασμούς τα κρούσματα λέει η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας
-Υπάρχουν υποψίες για περισσότερα κρούσματα, αναμένονται οι δειγματοληπτικές εξετάσεις
Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του Ιού του Δυτικού Νείλου έχει διαπιστωθεί επισήμως μέχρι στιγμής στην Καβάλα. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο άνδρα, κάτοικο του πρώην δήμου Φιλλίπων, ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα εγκεφαλίτιδας και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λιμωδών στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για περισσότερα κρούσματα τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, μιας και αναμένεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος τους. Όπως εξηγεί στο ThrakiToday.com ο κος Χρήστος Παπαδόπουλος, Δ/ντης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, «ο ιός αυτή την περίοδο και μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου βρίσκεται στο πικ του και είναι φυσικό και αναμενόμενο να έχουμε τέτοια κρούσματα», για να συμπληρώσει πως «είναι λάθος να θεωρούμε πως για τον ιό ευθύνονται μόνο οι ψεκασμοί και το εάν έγιναν αυτοί έγκυρα ή όχι. Πέρσι που ψεκάσαμε τον Αύγουστο είχαμε λιγότερα κρούσματα. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων, όπως οι ψεκασμοί, τα άγρια πτηνά, το κλίμα, οι βροχές κλπ. Σίγουρα με τους ψεκασμούς μειώνεται ο πληθυσμός των κουνουπιών και ως εκ τούτου και τα κρούσματα, αλλά μόνο αυτό δεν αρκεί».
Υπενθυμίζεται πως κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου έχουν διαπιστωθεί και στην Ξάνθη, βάζοντας σε καραντίνα την Περιφέρεια ΑΜΘ.
Σε ανακοίνωσή της η Δ/νση Δημόσιας Υγείας Καβάλας για τον ιό του Δυτικού Νείλου αναφέρει:
Συμβουλές προς του κατοίκους του νομού Καβάλας, για την πρόληψη μόλυνσης από το ιό του Δυτικού Νείλου δίνει, με ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Καβάλας, με αφορμή τα αυξανόμενα περιστατικά λοιμώξεων στη χώρα και δεδομένου ότι στην περίοδο που διανύουμε αναμένεται κορύφωση της επιδημικής έξαρσης.
Αν και η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνεται από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν εμφανίζει ή εμφανίζει ήπια συμπτώματα μιας απλής ίωσης, ορισμένα άτομα κυρίως άνω των 65 ετών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας. Έτσι όποιος παρουσιάσει την περίοδο που διανύουμε και μέχρι τα μέσα του Φθινοπώρου πυρετό με έντονο πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα με έντονη εξάντληση, ή συμπτώματα όπως λήθαργο ή ευαισθησία στο φως, αδυναμία κίνησης των άκρων, ή σύγχυση και αποπροσανατολισμό, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και η αποτροπή τσιμπημάτων των κουνουπιών με τα ενδεικνυόμενα μέτρα, παράλληλα με την εξάλειψη των εστιών ανάπτυξής τους, αποτελεί το καλύτερο μέτρο προστασίας.