Η Γραμματεία Ν. Ξάνθης του ΠΑΜΕ χαιρετίζει την 48ωρη απεργία των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ 9 -10 Ιούλη, απάντηση στην πολύμηνη καθυστέρηση κ...
Η Γραμματεία Ν. Ξάνθης του ΠΑΜΕ χαιρετίζει την 48ωρη απεργία των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ 9 -10 Ιούλη, απάντηση στην πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων. Ταυτόχρονα, με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και την ανακίνηση του ζητήματος του ξεπουλήματος της ΣΕΚΑΠ, επαναφέρουμε την ανακοίνωση που είχαμε βγάλει τον Μάρτη του 2011 για το ζήτημα:
«Πολύ μελάνι χύθηκε τις τελευταίες μέρες για τις εξελίξεις που δρομολογούνται για την ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ. Μας βρίσκει αντίθετους καθώς συνδυάζεται με το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ.
Η πολιτική του κλεισίματος και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιρειών, που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχει ολέθριες συνέπειες στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, στους καταναλωτές και στη συνολικότερη οικονομία του Νομού μας, πρόσφατο παράδειγμα η ΣΕΒΑΘ και η ΣΕΠΕΚ. Οι ιδιωτικοποιήσεις συνοδεύονται από μαζικές απολύσεις αλλά και από την αφαίρεση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων. Η πολιτική στήριξης των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν υλοποιείται μόνο με τη συρρίκνωση, το κλείσιμο και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιρειών. Την ίδια περίοδο που κλείνουν τη στρόφιγγα χρηματοδότησης των συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιρειών, με διάφορα προγράμματα δίνουν άφθονο και δωρεάν χρήμα στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Τα κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών που έδωσαν στις βιομηχανίες τροφίμων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα γνωστά καρτέλ, όχι μόνο στο γάλα, αλλά σε όλους τους επισιτιστικούς κλάδους, όπως επίσης και η κατανομή των επενδυτικών κινήτρων του προγράμματος «ίδρυσης, εκσυγχρονισμού και μετεγκατάστασης μεταποιητικών βιομηχανιών» του Γ΄ ΚΠΣ, όπου το ιδιωτικό κεφάλαιο πήρε το 81,5% και οι συνεταιρισμοί μόνο το 16,5% αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν στην πράξη και όχι στα λόγια ποιον ωφελεί η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στα πλαίσια της διαχείρισης του προβλήματος, που προβάλλονται από διάφορους τοπικούς, πολιτικούς, διοικητικούς, συνδικαλιστικούς φορείς του Νομού μας, για την κακή «Αγροτική Τράπεζα», τα «μισθολογικά ρετιρέ», την οικονομική κρίση, αλλά ακόμη και για μεγαλοστομίες περί παραιτήσεις Υπουργών και Δημοτικών συμβούλων. Πίσω απ’ όλα αυτά «κρύβεται» στο πακέτο ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας των 50 δις και η πώληση της ΣΕΚΑΠ.
Για να έχει καλύτερα αποτελέσματα ο αγώνας των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια γενικότερης πρότασης για την ανάπτυξη της οικονομίας που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες και τον κρατικό τομέα της αγροτικής οικονομίας και όχι στους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές.
Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε καμία εκποίηση της ΣΕΚΑΠ με οποιοδήποτε τρόπο και μορφή.
Να καταδικαστεί η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται για την καπνοκαλλιέργεια που έχει πετσοκόψει κατά 50% την ενιαία ενίσχυση και έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας καπνού και την καταστροφή των φτωχομεσαίων καπνοπαραγωγών.
Να καταδικαστεί η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται για την καπνοκαλλιέργεια που έχει πετσοκόψει κατά 50% την ενιαία ενίσχυση και έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας καπνού και την καταστροφή των φτωχομεσαίων καπνοπαραγωγών.
Στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής, προτείνουμε την δημιουργία ενιαίου φορέα καπνού, που θα σχεδιάζει και θα διαχειρίζεται την καλλιέργεια και την παραγωγή καπνού, την συγκέντρωση, την μεταποίηση, την διακίνηση, μέσα από τις καθετοποιημένες κρατικοσυναιτεριστικές επιχειρήσεις καθώς και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς.»