Με κατοίκους στο Δροσερό και στον Κένταυρο της Ξάνθης, συζήτησε την περασμένη βδομάδα το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Η...
Με κατοίκους στο Δροσερό και στον Κένταυρο της Ξάνθης, συζήτησε την περασμένη βδομάδα το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ
Η βαρβαρότητα της πολιτικής που υπηρετούν διαχρονικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τώρα με τη συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα σε ολοένα και περισσότερα τμήματα του πληθυσμού που βιώνουν πιο οξυμένα τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κρίσης, της εφαρμογής των αποφάσεων και των κατευθύνσεων της ΕΕ των μονοπωλίων.
Στο Δροσερό και στον Κένταυρο της Ξάνθης, δύο μειονοτικούς οικισμούς, η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στα ταλαιπωρημένα πρόσωπα νέων και ηλικιωμένων. Κοντά τους, βρίσκεται σταθερά το ΚΚΕ και παλεύει να οργανωθούν αντιστάσεις στην πολιτική που τους εξαθλιώνει ολοένα και περισσότερο. Εχει αποδείξει διαχρονικά ότι δεν τους θυμάται πριν από κάθε εκλογική μάχη, αλλά είναι ριζωμένο βαθιά, καθημερινά παρόν, μέσα από την πολύμορφη δράση του και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις που έχει κάνει για την αντιμετώπιση αλλά και για την προβολή των προβλημάτων τους.
Την περασμένη Παρασκευή, περιόδευσε στους δύο οικισμούς, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Στο Δροσερό, οικισμό του Δήμου Ξάνθης, ζουν περίπου 1.000 οικογένειες Ρομά, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι.
Με κάθε βροχή, ο οικισμός πλημμυρίζει, καθώς το αποχετευτικό δίκτυο είναι σε κακή κατάσταση. Σε τμήματα του οικισμού μέχρι και σήμερα δεν έχει φτάσει ο εξηλεκτρισμός, αφού η ΔΕΗ δεν έχει δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές. Αλλά και σε περίπου 70 οικογένειες που μέχρι πριν λίγο διάστημα είχαν ρεύμα, η ΔΕΗ το έκοψε λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Πριν λίγες μέρες, μετά από δυναμική παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής και κατοίκων του οικισμού, η ΔΕΗ προχώρησε σε επανασύνδεση του ρεύματος σε ορισμένα σπίτια. Δεκάδες οικογένειες, που ανήκουν στα πιο εξαθλιωμένα οικονομικά και κοινωνικά εργατικά και λαϊκά στρώματα, καταδικάζονται να ζουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς το αναγκαίο κοινωνικό αγαθό της ηλεκτροδότησης. Πρόκειται για ανθρώπους που κάνουν δουλειές του ποδαριού, απασχολούνται σε αγροτικές δουλειές, ή στο πλανόδιο εμπόριο, και εξασφαλίζουν μετά βίας εισόδημα για να ζουν.
Στην πλειοψηφία τους είχαν συσσωρευμένα χρέη από λογαριασμούς ρεύματος, καθώς αδυνατούσαν να πληρώσουν και όποιους διακανονισμούς έκαναν το προηγούμενο διάστημα με τη ΔΕΗ. Οι περιπτώσεις οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα, θα πολλαπλασιάζονται καθώς η ανεργία τσακίζει κόκαλα. Τώρα δυσκολεύονται να βρουν δουλειά έστω και σε εποχικές αγροτικές εργασίες όπως η συγκομιδή ντομάτας και καπνού ή να μετακινούνται σε άλλες περιοχές της χώρας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αναζητώντας εργασία.
Τα παιδιά τους, 800 παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, στοιβάζονται σε λυόμενες αίθουσες και κοντέινερ. Η υποβάθμιση - γκετοποίηση του συνοικισμού του Δροσερού αποτελεί συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων και των τοπικών διοικήσεων, ενώ πατώντας πάνω στη φτώχεια και στην ανέχεια, προσπαθούν να εξαγοράζουν ψήφους. Στον ορεινό Κένταυρο του Δήμου Μύκης, ένα ζωντανό χωριό με πολλούς νέους, η κατάσταση από άποψη υποδομών είναι καλύτερη, όμως κι εδώ η ανεργία και η φτώχεια βρίσκονται σε κάθε σπίτι.
Καφενείο το καφενείο, μαγαζί το μαγαζί, στα σοκάκια, παντού, τα στελέχη του ΚΚΕ μίλησαν με πολλούς από τους κατοίκους, που παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς που εξακολουθούν να υφίστανται, στις τελευταίες εκλογές εμπιστεύθηκαν μαζικά το ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας ότι με συνέπεια αποκάλυψε και αντιπαλεύει την πολιτική που οδηγεί στη μαζική ανεργία και στη φτώχεια τους εργάτες, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους στερεί το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς όλοι τους ασχολούνται αποκλειστικά με την καπνοκαλλιέργεια, που σταθερά συρρικνώνεται, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Από το 2013 και μετά αναμένεται να εγκαταλειφθεί μαζικά, καθώς θα αποσυνδεθεί η επιδότηση από την παραγωγή. Οι οικοδόμοι, είναι άνεργοι για πολλούς μήνες. Οσοι δούλευαν στα ναυπηγεία, στα καράβια, κι αυτοί έχουν να κάνουν μεροκάματο πολλούς μήνες. Μαζικά, κυρίως οι νέοι, παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης και όσοι καταφέρνουν να βρουν δουλειά σε άλλες χώρες, δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, με μεροκάματα εξευτελιστικά χαμηλά.
«Εδώ, μην το συζητάς», είπαν. «Αν βρούμε δουλειά θα είναι για να δουλεύουμε 12 ώρες την ημέρα για 10 ευρώ».
Μιλώντας τόσο με τους κατοίκους στο Δροσερό όσο και με τους κατοίκους στον Κένταυρο, κυρίως τους νέους που έχουν το δικό τους στέκι νεολαίας, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, μεγάλης ανόδου της ανεργίας, τα προβλήματα για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες θα οξύνονται. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, δεν θα πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Αντίθετα, με οργάνωση του αγώνα για μεροκάματο, ηλεκτρικό ρεύμα, σχολεία, υγεία, και συστράτευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, μπορούν να αποσπάσουν λύσεις. Και το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την οργάνωση και στήριξη αυτού του αγώνα.
Ειδικότερα, στον οικισμό του Δροσερού, κάλεσε τους κατοίκους να οργανώσουν τον αγώνα τους για να επανασυνδεθεί άμεσα το ρεύμα σε κάθε σπίτι που το έκοψε η ΔΕΗ για απλήρωτους λογαριασμούς, αλλά και για να γίνουν οι υποδομές που χρειάζονται, ώστε να ηλεκτροδοτηθεί κάθε σπίτι.
«Χρειάζεται οργάνωση του αγώνα ώστε να μην αφήσουμε να ληστέψουν το εισόδημα του λαού με τα χαράτσια, ώστε τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, να έχουν δασκάλους, ώστε το ρεύμα να μην είναι εμπόρευμα που παράγεται και καταναλώνεται με βάση το κέρδος. Μαζικά οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, όλοι, να είναι έτοιμοι να μπουν μπροστά και να σταματήσουν τα συνεργεία της ΔΕΗ που θα απειλούν να κόψουν το ρεύμα, τις τράπεζες που θα απειλούν με κατασχέσεις των σπιτιών και των χωραφιών», είπε ο Θ. Κωνσταντινίδης.
Η Ελλάδα μπορεί να θρέψει το λαό της
Η Ελλάδα μπορεί να θρέψει το λαό της
Μέσα από δεκάδες μικρές συζητήσεις που έγιναν τόσο στο Δροσερό όσο κυρίως στον Κένταυρο, ο Θ. Κωνσταντινίδης παρουσίασε την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και κάλεσε το λαό να γυρίσει την πλάτη σε όσους παρουσιάζουν ως μονόδρομο το δρόμο των θυσιών για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, αλλά και σε όσους βγάζουν αντιμνημονιακές κορόνες, αλλά την ίδια ώρα αναγνωρίζουν το χρέος και θέλουν να το φορτώσουν στο λαό.
«Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να ξεχνάνε, ούτε τις υποσχέσεις που τους έδωσαν προεκλογικά και κυρίως τι κάνουν από την επόμενη μέρα των εκλογών, όλοι οι υποστηρικτές του ευρωμονόδρομου», είπε.
Θύμισε ότι στο πλαίσιο της ΚΑΠ, της πολιτικής που συνδιαμόρφωσαν και υλοποιούν αδιάλειπτα οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, οδηγούνται σε εγκατάλειψη όλες οι δυναμικές καλλιέργειες και σε ξεκλήρισμα οι αγρότες. «Μας βάζουν να βγάζουμε τα αμπέλια για να βάλουμε βατόμουρα, αρωματικά φυτά, ενεργειακά φυτά. Αποφάσισαν να κλείσουμε τα εργοστάσια ζάχαρης και να πουλήσουμε την ποσόστωση, για να σταματήσει η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας και να εισάγουμε ακόμη και τη ζάχαρη».
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες, μπορεί να θρέψει το λαό της, να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του. Για να γίνει αυτό χρειάζεται αλλαγή στην πολιτική εξουσία. Αυτό είναι το καινούργιο, το σύγχρονο και το ρεαλιστικό σήμερα και δεν πρέπει να το φοβηθούν κυρίως οι νέοι άνθρωποι.
Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας που θα φέρει στην ημερήσια διάταξη την πρόταση του ΚΚΕ: Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, φεύγουμε από την ΕΕ και αναπτύσσουμε την οικονομία μας με βάση τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, με εργατικό - λαϊκό έλεγχο».