GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


H Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στην Ξάνθη (+video)

Η Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών γιορτάστηκε το πρωί της Τετάρτης 9 Μαΐου στην Ξάνθη, με αρκετές απουσίες επισήμων στην Πλατεία Ελε...

Η Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών γιορτάστηκε το πρωί της Τετάρτης 9 Μαΐου στην Ξάνθη, με αρκετές απουσίες επισήμων στην Πλατεία Ελευθερία της πόλης.

Δείτε εδώ βίντεο του ThrakiToday.com


9η Μαΐου: Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Οι λαοί νίκησαν και θα νικήσουν ξανά!
Η 9η Μαΐου  έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ταυτόχρονα και μέρα μνήμης και τιμής για τα εκατομμύρια των νεκρών του πολέμου. Μια νίκη σταθμός στην παγκόσμια ιστορία αφού σταμάτησε την εξάπλωση του χιτλεροφασισμού στην Ευρώπη και τον κόσμο. Είναι ημέρα τιμής όσων έδωσαν της ζωή τους για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα κόσμο ειρηνικό μακρία απο τον φασισμό και τον ναζισμό. Τιμή σε όσους αντιτάχθηκαν στην ιδεολογία του μίσους που οδηγούσε στον εκφυλισμό του ανθρώπινου είδους. Σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους που από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν στις γραμμές του αγώνα πολεμώντας τον χιτλεροφασισμό. Οι κομουνιστές βρέθηκαν στην πρωτοπορία του αντιφασιστικού αγώνα προσφέροντας κατά εκατομμύρια τη ζωή τους για να σταματήσουν την επικράτηση του ναζισμού.

Η ιστορική απόφαση του ΑΚΕΛ
Συγκλονιστική ήταν η ανταπόκριση που έδειξαν οι Κύπριοι αφού γύρω στις 20 χιλιάδες Κύπριοι(Ε/Κ και Τ/Κ) στρατεύθηκαν εθελοντικά για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Άξονα. Επίσης υπολογίζεται πως ακόμη περίπου 10 χιλιάδες Κύπριοι που ζούσαν στο εξωτερικό στρατεύθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις  των χωρών που ζούσαν για να πολεμήσουν.

Κορυφαία στιγμή της αντιφασιστικής προσπάθειας των Κυπρίων υπήρξε η απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943 του ΑΚΕΛ με την οποία το Κόμμα κάλεσε τα μέλη και τα στελέχη του να καταταχθούν οργανωμένα και να πολεμήσουν το χιτλεροφασισμό. Εκατοντάδες στελέχη και μέλη του ΑΚΕΛ με επικεφαλής έντεκα από τα 17 μέλη της Κεντρικής του Επιτροπής ανταποκρίθηκαν πρόθυμα σε εκείνο το κάλεσμα. Η κατάταξη των Ακελιστών υπήρξε η πλέον οργανωμένη και μαζική. Οι Ακελιστές εθελοντές υπήρξαν οι πλέον συνειδητοί αντιφασίστες μαχητές.

Οι πληγές του φασισμού παραμένουν ανοικτές μέχρι σήμερα
Δυστυχώς μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών η ανθρωπότητα δεν έμεινε μακριά από πολέμους. Μετά την επικράτηση  της λεγόμενης  νέας τάξης πραγμάτων γινόμαστε μάρτυρες  επεκτατικών πολέμων του ιμπεριαλισμού. Παράλληλα προσπαθούν να αμαυρώσουν την κομμουνιστική ιδεολογία αφού τη θεωρούν επικίνδυνο εχθρό. Χαρακτηριστικό της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων είναι η μεθοδευμένη προσπάθεια δαιμονοποίησης του κομμουνισμού και η προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό.

Είναι οδυνηρό το γεγονός οτι  τόσα χρόνια μετά την συντριβή του χιτλεροφασισμού δεν εξαλείφτηκαν τα αρρωστημένα μυαλά που επιδιώκουν αναβίωση και διάδοση της απάνθρωπης «ιδεολογίας» του φασισμού-ναζισμού.

Στην Κύπρο γνωρίσαμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει φασισμός αφού οι πληγές από το ιμπεριαλιστικό δίδυμο έγκλημα του 1974 παραμένουν ανοικτές και έτσι θα παραμείνουν μέχρι την λύση του Κυπριακού προβλήματος. Σήμερα φασιστικά στοιχεία επιδιώκουν να διεισδύσουν στη νεολαία με ύπουλες μεθόδους, είτε αυτό είναι μέσω κερκίδων ομάδων και οργανωμένων οπαδών, είτε εκμεταλευόμενοι την παγκόσμια οικονομική κρίση και άλλα κοινωνικά προβλήματα. Δυστυχώς ο φασισμός στην Κύπρο δεν χόρτασε απο το αιματοκύλισμα του 1974.

Αυτοί που με τις δικές τους πολιτικές οδήγησαν το νησί στον αιματοβαμμένο Ιούλη του 1974, έχουν το θράσος να προσπαθούν να υψώσουν ανάστημα και να εισχωρήσουν στην κυπριακή κοινωνία. Είναι αυτοί που υψώνουν ναζιστικά σύμβολα σε κερκίδες ομάδων, που σπέρνουν το ρατσισμό και την μισαλλοδοξία. Είναι αυτοί που αποκαλούν κάθε προοδευτικό άνθρωπο προδότη. Είναι οι ίδιοι που με εμετικό τρόπο βρίζουν καθημερινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτοί που οι πολιτικοί τους πατέρες πρωτοστάτησαν στην προδοσία της 15ης Ιουλίου 1974 προσπαθούν σήμερα να μας κάνουν μαθήματα πατριωτισμού. Ο εθνικισμός – φασισμός προσπαθεί να μπει στα σπίτια των κυπρίων με κάθε τρόπο, παραπλανώντας τον, παίζοντας με τα συναισθήματα του, χαϊδεύοντας τα αυτιά του με ψεύτικα  λόγια, παράληλα όμως δεν μπορει να αντέξει στον πειρασμό και δείχνει συχνά πυκνά το πραγματικό του πρόσωπο. Το έχουμε διαπιστώσει πολλές φορες το τελευταίο διαστημα. Η πορεία εναντίον των μεταναστών, τα συνθήματα έξω απο τα φυλακισμένα μνήματα είναι μερικά από τα παραδείγματα που έβγαλαν τη μάσκα δείχνοντας το πραγματικό τους πρόσωπο και τις πραγματικές τους προθέσεις.

Ο Λαός θυμάται. Ο φασισμός δε θα περάσει!
Σε αυτούς λοιπόν απαντάμε πώς ο λαός δεν ξεχνά. Ο λαός θυμάται. Με φάρο τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών αγωνιζόμαστε με πείσμα ενάντια σε κάθε τι που θέλει τον άνθρωπο υπόδουλο.

Έχοντας φωτεινό παράδειγμα την 9η Μαΐου ο κάθε προοδευτικός άνθρωπος σε κάθε γωνία του πλανήτη πρέπει να συστρατευτεί με τις προοδευτικές δυνάμεις για ενα καλύτερο αύριο. Για ένα καλύτερο κόσμο που δεν συμβιβάζεται με την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων και με κανένα φασιστικό ιδεολόγημα.