Με τη ΣΕΚΕ να καταψηφίζει την πρακτική της ΑΤΕ και της διορισμένης από αυτή διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, δεν πέρασε τελική η αύξηση του μετοχικού κε...
Με τη ΣΕΚΕ να καταψηφίζει την πρακτική της ΑΤΕ και της διορισμένης από αυτή διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, δεν πέρασε τελική η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Άλλη μια Γενική Συνέλευση των Μετόχων το πρωί της Τρίτης έληξε χωρίς ουσιαστικά να δικαιολογήσει τον μικρό χρόνο που μεσολάβησε από την τελευταία συνεδρίαση της αρχές του έτους, αλλά και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε πέρασε ανεκεμτάλλευτο από τους κύριους μετόχους για την επίτευξη της όποιας συμφωνίας με τους επίδοξους αγοραστές της τσιγαροβιομηχανίας.
Μετά την εξέλιξη αυτή θα οριστεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης τουλάχιστον μετά από 20 μέρες, ώστε να αποφασιστούν και εφόσον τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για το ύψος του τιμήματος όχι μόνο των μετοχών που κατέχει η ΑΤΕ αλλά και για την τύχη του συνόλου των μετοχών που υπολείπονται όπως επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες συμφωνίες με τους εργαζόμενους, όπως αρχικά εγγυήθηκαν διοίκηση αλλά και ΣΕΚΕ.
Στην επιστολή προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων η ΣΕΚΕ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, επισημαίνοντας τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Σχετικά με τα θέματα της σημερινής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΣΕΚΑΠ, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η ΣΕΚΕ, με επιστολή της που κατατέθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2012 ενώπιον του κ. Προέδρου της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ζήτησε αναβολή ενός μήνα προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΑΤΕ και της εταιρείας Bommidala καθώς επίσης και μεταξύ της ΣΕΚΕ, των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ και της Ινδικής εταιρείας.
Ο εκπρόσωπος της ΑΤΕ, πέραν από το γεγονός ότι πρότεινε ως Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης εργαζόμενο της ΣΕΚΑΠ ενώ κατά παράδοση προτείνεται εκπρόσωπος της μεγαλομετόχου ΣΕΚΕ, επέμενε να χορηγηθεί αναβολή για τη λήψη αποφάσεων μόνον δέκα ημερών. Μόνο μετά από έντονη αντίδραση και πίεση της ΣΕΚΕ, αποφασίστηκε να ορισθεί ως ημερομηνία αναβολής η σημερινή, ήτοι 17 ημέρες μετά την αρχικώς ορισθείσα, χρόνος που εκ των πραγμάτων ήταν πολύ περιορισμένος για την πραγματοποίηση των ανωτέρω ενεργειών.
Τα γεγονότα αφ’ ενός μεν δικαίωσαν πλήρως την θέση της ΣΕΚΕ, αφ’ ετέρου διέψευσαν την ΑΤΕ και όλους όσους πίεζαν για σύντομη αναβολή, αφού μέχρι σήμερα ούτε η ΑΤΕ κατέληξε σε συμφωνία με την Ινδική εταιρεία, αλλά ούτε πραγματοποιήθηκαν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την ΣΕΚΕ και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ, γεγονός που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά τους.
Η ΑΤΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτή είναι που δεν μπόρεσε να δρομολογήσει με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.
Η ΣΕΚΕ επαναλαμβάνει ότι θα διευκολύνει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΣΕΚΑΠ, η οποία όμως γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και στηρίζεται στην αποδοχή των σχετικών διαδικασιών από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (τράπεζα, μέτοχοι, εργαζόμενοι, αγοραστές).
Το ίδιο λάθος που έγινε στην προηγούμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΣΕΚΑΠ, δεν πρέπει να επαναληφθεί και στη σημερινή.
Η ΣΕΚΕ, προκειμένου να υπάρξει ο ελάχιστος χρόνος για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΑΤΕ και της Ινδικής εταιρείας καθώς και για την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ινδικής εταιρείας, της ΣΕΚΕ και των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, θεωρεί ότι η ματαίωση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και η σύγκληση Επαναληπτικής εντός προθεσμίας είκοσι ημερών πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις ρητές διατάξεις του Νόμου και του Καταστατικού της ΣΕΚΑΠ. Άλλως και εφόσον η Έκτακτη Γενική Συνέλευση εισέλθει στη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, η ΣΕΚΕ είναι υποχρεωμένη να καταψηφίσει τα θέματα που αναφέρονται σ’ αυτήν.
Η ΑΤΕ από την πλευρά της είναι υποχρεωμένη, εφ’ όσον άμεσα δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις με την Ινδική εταιρεία, να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις είτε με την επόμενη εταιρεία που έδωσε δεσμευτική προσφορά, είτε να επαναπροσεγγίσει ακόμη και τις εταιρείες που απέσυραν το ενδιαφέρον τους. Οι καθυστερήσεις μηνών στις διαπραγματεύσεις απαξίωσαν και απαξιώνουν την εταιρεία και πρέπει αυτές να μην συνεχιστούν περαιτέρω, αφού είναι βέβαιο ότι οδηγούν την ΣΕΚΑΠ σε προφανή αδιέξοδα.
Η ΣΕΚΕ, σεβόμενη τον ρόλο της ως μεγαλομετόχου στη ΣΕΚΑΠ, με υπευθυνότητα παρακολουθεί τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και είναι αποφασισμένη να παρέμβει οπουδήποτε και με οποιοδήποτε τρόπο χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστούν τόσο τα συμφέροντα της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας όσο και τα δικά της συμφέροντα.
Οι εκπροσωπούντες τη Μέτοχο ΣΕΚΕ Α.Ε.»
Δεν υπάρχουν σχόλια