Κάθε μέρα "ψηφίζουμε" με το… πιρούνι μας και μάλιστα παραπάνω από μια φορά, αφού οι ψήφοι είναι όσα και τα γεύματα μας! Αυτό, του...
Κάθε μέρα "ψηφίζουμε" με το… πιρούνι μας και μάλιστα παραπάνω από μια φορά, αφού οι ψήφοι είναι όσα και τα γεύματα μας!
Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει ο εθνοβιολόγος Παύλος Γεωργιάδης, ο οποίος, σε διάλεξη που έδωσε στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα "Η τροφή ως πολιτική πράξη", τόνισε πως "ο τρόπος που τρεφόμαστε μπορεί να επηρεάσει την κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία".
"Για παράδειγμα, ένα κιλό συμβατικές πατάτες Νευροκοπίου στοιχίζουν 0,85 ευρώ και ίδια ποσότητα βιολογικές πατάτες Πέλλας, 1,65 ευρώ. Ένα κιλό πατατάκια που αγοράζουμε από το περίπτερο, σε συσκευασίες των 100 γραμμαρίων, στοιχίζουν 1,5 ευρώ. Εάν τα επιλέξουμε, θα βάλουμε στον οργανισμό μας βιομηχανική τροφή, άγνωστης προέλευσης και επιβλαβή για τον εαυτό μας. Σε περίπτωση, που αγοράσουμε προϊόν πολυεθνικής εταιρείας θα επιβαρύνουμε και το περιβάλλον, γιατί με τη μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις μεγεθύνεται το οικολογικό αποτύπωμα" εξήγησε.
Ο κ. Γεωργιάδης είναι ιδρυτικό μέλος της "συντροφιάς" του Slow Food Θράκης, που προωθεί το καλό, καθαρό και δίκαιο φαγητό.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, αυτό σημαίνει φαγητό με ωραία γεύση, που παρασκευάστηκε με τρόπο που σέβεται το οικοσύστημα και εξασφάλισε δίκαιη αποζημίωση για τους παραγωγούς.
Στόχος, επισήμανε, είναι η δημιουργία ισχυρής διατροφικής κοινότητας, ενημερωμένης, υπεύθυνης, η οποία θα κάνει επιλογές που προωθούν την ποιότητα στη γεύση.
Το Slow Food Θράκης σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο, επιδιώκει να έρθει σε επαφή με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για να προωθήσει πιο οργανωμένα την σήμανση προϊόντων της περιοχής, ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Κάτω από αυτή την "ομπρέλα" θα μπορούσαν να ενταχθούν το ελαιόλαδο Μαρώνειας, φτιαγμένο από ποικιλία ελιάς που είναι από τις βορειότερες του κόσμου, τα κρασιά της ίδιας περιοχής, τα λουκάνικα Σουφλίου, ο καβουρμάς και τα χειροποίητα ζυμαρικά που φτιάχνουν γυναικείοι συνεταιρισμοί στις Φέρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Γ. Χατζηγεωργίου)
Δεν υπάρχουν σχόλια