GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ενεργό το σεισμογενές ρήγμα στα δυτικά της Ξάνθης!

Ενεργό χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ξάνθης το ρήγμα που βρίσκεται στα δυτικά του νομού, με τον κ Χρήστο...

Ενεργό χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ξάνθης το ρήγμα που βρίσκεται στα δυτικά του νομού, με τον κ Χρήστο Μούρκα, αντιδήμαρχο πολεοδομίας και υπεύθυνο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου να σημειώνει πως το ρήγμα εκτείνεται από τη Δράμα έως και τον Έβρο.

«Ήταν ένα θέμα το οποίο το αντιμετωπίσαμε και στην επέκταση του σχεδίου πόλης στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Είναι ένα ρήγμα το οποίο βρίσκεται ευρύτερα στην περιοχή, ξεκινάει από τη Δράμα και καταλήγει κάπου στο σβήσιμο στον Έβρο, και το οποίο είναι ενεργό» επισημαίνει ο κος Μούρκας, εκτιμώντας παράλληλα πως η όποια μελέτη επικινδυνότητας του είναι θέμα κρατικής παρέμβασης και όχι κάτι που πρέπει να αναλάβει ο δήμος Ξάνθης μεμονωμένα. 

«Μπήκαμε σε μια άλλη αντιμετώπιση του θέματος. Κρίναμε ότι δεν μπορούμε εμείς για 12χιλίομετρα να κάνουμε μια μελέτη εξειδικευμένη, είναι θέμα κρατικής παρέμβασης αυτό» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος, εξηγώντας πως θα πρέπει να υπάρξει μια συλλογική αντιμετώπιση του θέματος, καθώς το ρήγμα δεν περιορίζεται μόνο στην περιοχή της Ξάνθης αλλά εκτίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ. «Είναι λίγο υπερβολικό βέβαια το θέμα της φοβίας. Το ότι το ρήγμα είναι ενεργό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί και σεισμός στα επόμενα χρόνια. Εκεί που τελειώνει η πεδινή πλάκα και αρχίζει η ορεινή υπάρχει ένα κούφωμα, αυτό είναι πρακτικά το ρήγμα. Αλλά αυτό δεν εξοφλεί καταστάσεις» προσθέτει ο ίδιος. 

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας υπάρχουν εκατοντάδες σεισμογενή ρήγματα, είτε ενεργά είτε μη, ωστόσο πλέον της επικινδυνότητας τους αυτά συνήθως λειτουργούν αντιπαραγωγικά για την εκτίμηση του κόστους γης, στις περιοχές όπου και εντοπίζονται, ενώ εγείρονται ερωτηματικά αναφορικά με τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να λάβουν χώρα στις εν λόγω περιοχές και το ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις αυτών στα ίδια τα ρήγματα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια