Το προσωπικό του Φ.Δ. Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων εποπτείας – φύλαξης του Εθνικού Πάρκου Ανατολ...
Το προσωπικό του Φ.Δ. Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων εποπτείας – φύλαξης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εντόπισε μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 20 ημερών, τρία νεκρά τσακάλια (Canis aureus). Συγκεκριμένα στις 24/11/11 και 13/12/11 στην επαρχιακή οδό Χρυσούπολης – Κεραμωτής, σε πολύ μικρή απόσταση από τον οικισμό Χαϊδευτό (σχεδόν στο ίδιο σημείο και οι δύο περιπτώσεις), αλλά και στις 3/12/11 στην επαρχιακή οδό Ερατεινού – Αγιάσματος, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο «Μ. Αλέξανδρος».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυτοψίας ο θάνατος των ζώων οφείλεται σε τροχαία ατυχήματα. Παράλληλα με την καταγραφή συλλέχθηκε γενετικό υλικό (δέρμα, τρίχες) το οποίο στάλθηκε στο σωματείο «Δράση για την Άγρια Ζωή» που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, για ερευνητικούς σκοπούς.
Το τσακάλι είναι ένα παμφάγο ζώο με μεγάλη οικολογική σημασία η οποία έχει άμεση σχέση με τον άνθρωπο. Είναι, εκτός των άλλων και πτωματοφάγο και συνεπώς «καθαρίζει» την ύπαιθρο από νεκρά ζώα που αποτελούν εστίες μόλυνσης. Επίσης τρέφεται και με είδη ζώων που προκαλούν ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες και έτσι αποτρέπει την υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών.
Η ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Νέστου και της λίμνης Βιστωνίδας αποτελεί σημαντικό βιότοπο για το τσακάλι όπου έχουν καταγραφεί από την WWF Ελλάς 53 ομάδες των 4-6 ατόμων, με την τοπική πυκνότητα του πληθυσμού του να είναι μεγαλύτερη από 3 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (Conservation action plan for the golden jackal Canis aureus L. in Greece, WWF Greece, April 2004), η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το είδος δεν κινδυνεύει καθώς ο πληθυσμός του εμφανίζει σημαντική μείωση στην Ελλάδα.
Οι θέσεις εντοπισμού των νεκρών ζώων φανερώνουν ότι οι μετακινήσεις τους λαμβάνουν μέρος σε εκτάσεις με ανθρωπογενή χαρακτήρα των οποίων η φυσική συνέχεια διακόπτεται από ασφαλτοστρωμένους δρόμους με αυξημένη κίνηση τροχοφόρων. Συνεπώς ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι μεγάλος καθώς δεν υπάρχει και κατάλληλη σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς για διέλευση άγριας πανίδας έτσι ώστε να ελαττώνουν ταχύτητα. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα τμήματα που προαναφέρθηκαν, αλλά και γενικά στις περιοχές του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς μπορεί να προκληθούν ατυχήματα με άγρια ζώα που προσπαθούν να διασχίσουν τους δρόμους.
Δεν υπάρχουν σχόλια