GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Μια ταραχώδης χρονιά ήταν το 2011 για την Ελλάδα. Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρέθηκε ουκ ολίγες φορές η χώρα μας καθώς έπαιξ...

Μια ταραχώδης χρονιά ήταν το 2011 για την Ελλάδα. Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρέθηκε ουκ ολίγες φορές η χώρα μας καθώς έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της κρίσης χρέους που πλήττει την Ευρώπη. Σφοδρές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις σημάδεψαν σε εθνικό επίπεδο, τη χρονιά αυτή.

Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό μη πολιτικό πρόσωπο και το θρίλερ που προηγήθηκε, οι συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων και τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι μερικά μόνα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει και που το newsbeast.gr παρακολούθησε, προσφέροντας συνεχή ενημέρωση.

Κατάληψη κτιρίου της νομικής σχολής από 300 μετανάστες απεργούς πείνας
Το θέμα με τους μετανάστες που πραγματοποίησαν κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής Αθηνών προχωρώντας σε απεργία πείνας μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Οι μετανάστες έφτασαν στην Αθήνα, από τα Χανιά όπου εργάζονταν για χρόνια με χαμηλούς μισθούς και χωρίς ασφάλιση. Αρχικά προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Νομικής ξεκινώντας απεργία πείνας με αίτημα τη νομιμοποίηση τόσο των ίδιων όσο και άλλων λαθρομεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα.

Το γεγονός πήρε μεγάλες διαστάσεις με οργανώσεις και πολιτικούς χώρους να πραγματοποιούν πορείες αλληλεγγύης συνδράμοντας τους απεργούς πείνας, την κυβέρνηση να στέκεται αμήχανη απέναντι στο θέμα, τα πολιτικά κόμματα να επιδίδονται σε διαξιφισμούς για το θέμα της μετανάστευσης και πολίτες να διαμαρτύρονται για την αύξηση των μεταναστών στη χώρα. Το κλίμα έγινε ακόμη πιο εκρηκτικό όταν δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν μπροστά από το κτίριο της Νομικής αποκλείοντας την είσοδο.

Τελικά η κατάσταση εκτονώθηκε και στις 28 Ιανουαρίου, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν από τη Νομική στο μέγαρο Υπατία όπου και συνέχισαν την απεργία πείνας που είχαν ξεκινήσει. Έπειτα από συμφωνία με την κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων τους και την παραλαβή χαρτιών από την αστυνομία, οι μετανάστες έληξαν έπειτα από 44 ημέρες την απεργία πείνας, και στις 14 Μαρτίου επέστρεψαν στην Κρήτη.

Απεργία της 23ης Φεβρουαρίου και επεισόδια
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κηρύσσουν απεργία για την 23η Φεβρουαρίου και πλήθος κόσμου συρρέει στις προγραμματισμένες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας για να διαμαρτυρηθεί για την οικονομική πολική της κυβέρνησης. Ωστόσο σοβαρά επεισόδια διαδραματίζονται μεταξύ διαδηλωτών και ανδρών των ΜΑΤ με έναν αστυνομικό να δέχεται ρίψη μολότοφ η οποία εξερράγη πάνω στο κεφάλι του. Φωτογραφίες από το συμβάν κάνουν το γύρο του κόσμου.

Πρωταθλητής Ελλάδας ο Ολυμπιακός
Με μια μεγάλης έκτασης νίκη, στις 20 Μαρτίου, ο Ολυμπιακός εξασφαλίζει και μαθηματικά το 38ο πρωτάθλημα στην ιστορία του. Νικάει την ΑΕΚ με 6 γκολ και στέφεται πρωταθλητής για το 2010-2011 μέσα στην έδρα του.

Για την κούπα ωστόσο, οι «Ερυθρόλευκοι» έπρεπε να περιμένουν άλλες τρεις αγωνιστικές μέχρι δηλαδή την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Η στιγμή αυτή φτάνει στις 16 Απριλίου οπότε και ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Λάρισα στο Καραϊσκάκη. Με 6 τέρματα συντρίβουν τους φιλοξενούμενους και ακολουθεί η φιέστα για την κατάκτηση του τίτλου. Το παιχνίδι αυτό ήταν και το τελευταίο για τον Αντώνη Νικοπολίδη, ο οποίος γνώρισε την αποθέωση από συμπαίκτες και οπαδούς.

Ο «καλός μας άνθρωπος» μας αποχαιρετά
Ο σπουδαίος έλληνας κωμικός, Θανάσης Βέγγος χάνει με τη μάχη με τη ζωή το πρωί της 3ης Μαΐου στον Ερυθρό Σταυρό όπου και νοσηλευόταν από τις 18 Δεκεμβρίου έχοντας υποστεί βαρύ εγκεφαλικό. Η Ελλάδα θρηνεί για το θάνατο του μεγάλου ηθοποιού που μαζί του είχαν μεγαλώσει γενιές Ελλήνων

Αξέχαστες θα μείνουν στο κοινό κωμωδίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ο Θανάσης Βέγγος, όπως οι «Φανερός πράκτωρ 000», «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» και «Ο Ηλίας του 16ου». Συνολικά, είχε συμμετάσχει σε 127 ταινίες.

Αγανακτισμένοι Έλληνες
Τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου το κίνημα των Αγανακτισμένων παίρνει σάρκα και οστά στην Ελλάδα. Ακολουθώντας το παράδειγμα των Ισπανών, εκατοντάδες Έλληνες δίνουν ραντεβού κινητοποιήσεων σε πλατείες πόλεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Για την διάδοση των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων, σε πρώτο τουλάχιστον στάδιο, σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Twitter. Ο κόσμοςπου συγκεντρώνονταν συνεχώς πλήθαινε τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, δεδομένων και των πολιτικών εξελίξεων με την επικείμενη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων πολιτών κατάφεραν να έχουν ειρηνικό χαρακτήρα, δείχνοντας αρχικά άρνηση στη συμμετοχή κομμάτων. Στην πλατεία Συντάγματος εμφανίστηκαν και κατσαρόλες φέρνοντας στο νου εικόνες από την Αργεντινή.

Ημέρες κομβικές στις συγκεντρώσεις ήταν οι Κυριακές, όποτε και δίνονταν πανευρωπαϊκό ραντεβού και η συμμετοχή του κόσμου ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Οι ειρηνικές συγκεντρώσεις, ωστόσο, διακόπτονται στις 15 Ιουνίου όταν με «φόντο» την προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας και την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, οι διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας σημαδεύτηκαν από σφοδρές συγκρούσεις που ως αποτέλεσμα είχαν τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών.

Ο «Εξάστερος»
Το έκτο αστέρι έραψε στην φανέλα του η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού στις 8 Μαΐου, κατακτώντας ένα ακόμη ευρωπαϊκό τρόπαιο. Στον τελικό της Ευρωλίγκας, οι «Πράσινοι» επικράτησαν εύκολα της Μακάμπι με σκορ 70-78 και βρέθηκαν στην κορυφή της Ευρώπης και μάλιστα για έκτη φορά στην ιστορία τους. Κορυφαίος παίκτης του Final 4 της Βαρκελώνης αναδείχθηκε ο Δημήτρης Αδαμαντίδης.

Υποδοχή ηρώων επεφύλαξαν οι περισσότεροι από 3.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού που είχαν συγκεντρωθεί στο Ελ. Βενιζέλος, στους παίκτες της ομάδας οι οποίοι έφτασαν τα ξημερώματα στην Αθήνα κουβαλώντας μαζί τους το ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Προοπτική κυβέρνησης «Εθνικής Σωτηρίας», ναυάγιο διαπραγματεύσεων και… ανασχηματισμός
Την 15η Ιουνίου, ημέρα γενικής απεργίας, ξεκινάει η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και το πολιτικό σκηνικό παίρνει φωτιά με τα σενάρια για κυβέρνηση «Εθνικής Σωτηρίας» να δίνουν και να παίρνουν, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να απειλούν με παραίτηση ή ανεξαρτητοποίηση και να φημολογείται η πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία. Ταυτόχρονα, η διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας σημαδεύεται από σοβαρά επεισόδια, οι Αγανακτισμένοι δεν υποχωρούν από το Σύνταγμα, ενώ οι βουλευτές δεν τολμάνε να ξεμυτίσουν και να πλησιάσουν το κτίριο της Βουλής, λόγω περιστατικών προπηλάκισης που έχουν σημειωθεί.

Ο Γ. Παπανδρέου επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Σαμαρά και του προτείνει σχηματισμό κυβέρνησης «Εθνικής Σωτηρίας», χωρίς τον ίδιο πρωθυπουργό. Το ΠΑΣΟΚ διχάζεται με άλλους βουλευτές να επικροτούν την κίνηση Παπανδρέου και άλλους να τονίζουν πως μια τέτοια απόφαση ισοδυναμεί με παραδοχή πλήρους αποτυχίας.

Τελικά, οι διαπραγματεύσεις ναυαγούν και αντί για κυβέρνηση συνεργασίας, ο Γ. Παπανδρέου προχωράει σε ανασχηματισμό στον οποία συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή φρουράς στο «καυτό» υπουργείο Οικονομικών, με την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και την μετακίνηση του μέχρι τότε τσάρου, Γ. Παπακωνσταντίνου. Τελικά το νέο κυβερνητικό σχήμα, στις 21 Ιουνίου λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή και ετοιμάζεται να ριχτεί στη μάχη της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.

Το Μεσοπρόθεσμο ψηφίζεται και η Αθήνα φλέγεται
Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται η Βουλή στις 28 και 29 Ιουνίου λόγω της 48ωρης απεργίας που έχουν εξαγγέλλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας, ενόψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου στις 29 του μηνός.

Την πρώτη ημέρα της απεργίας, μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου και δεν έλειψαν τα επεισόδια με συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, και καταστροφές σε κτίρια και οχήματα. Ακόμη μεγαλύτερης έντασης, ήταν όμως οι ταραχές που σημειώθηεκαν την επόμενη ημέρα. Το κέντρο μετατράπηκε σε θέρετρο συγκρούσεων με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών και να επιχειρεί να διαλύσει τη συγκέντρωση των Αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος.

Τελικά, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα υπερψηφίζεται από 155 βουλευτές, με απώλειες και για τα δύο μεγάλα κόμματα. Η βουλευτής της ΝΔ, Έλσα Παπαδημητρίου ψηφίζει «ναι» κάνοντας λόγο για μια πατριωτική πράξη, θέτοντας έτσι τον εαυτό της εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την άλλη, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής του ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει και διαγράφεται.

Ο Λεωνίδας Κύρκος φεύγει από τη ζωή
Ένα ιστορικό της στέλεχος έχασε η Αριστερά τη χρονιά αυτή. Ο Λεωνίδας Κύρκος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της 28ης Αυγούστου καθώς αντιμετώπιζε από καιρό προβλήματα υγείας.

Ο ηγέτης της Ανανεωτικής Αριστεράς έπαιξε ενεργητικό ρόλο σε ορισμένες από τις σημαντικότερες της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας, συμμετέχοντας στην Εθνική Αντίσταση με την ΕΠΟΝ και διατελώντας βουλευτής έχοντας εκλεγεί με την ΕΔΑ της οποίας υπήρξε συνιδρυτής, το ’61, ’63 και ’64. Κατά τη διάρκεια της επταετίας συννελήφθη και φυλακίστηκε για 5 συνολικά χρονιά. Με τη Μεταπολίτευση εκλέγεται βουλευτής τις χρονιές ’74 και ’77 καθώς και ευρωβουλευτής το ‘81 και το ’85. Μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη ίδρυσαν τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου και διατελεί βουλευτής από το ’89 μέχρι το ’93.

Η κηδεία του πραγματοποιείται δημοσία δαπάνη στις 31 Αυγούστου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με τον μοναδικό επικήδειο να διαβάζεται από τον Φώτη Κουβέλη παρουσία πλήθους πολιτικών.

Νύχτα θρίλερ στις Βρυξέλλες
Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου μια από τις σημαντικότερες Συνόδους Κορυφής σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλες. Οι ηγέτες των χωρών μελών καλούνται να λάβουν αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας ενόψει της κρίσης χρέους.

Έπειτα από σκληρές ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, αποφασίζεται η μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ με κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες κατά 50%. Ακόμη, γίνεται αναφορά σε ένα νέο πολυετές πρόγραμμα στήριξης της χώρας με τη συνδρομή ΕΕ και ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ έως το 2014.

Οι αποφάσεις αυτές θα οδηγήσουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας καθώς η υλοποίηση αυτών θα οδηγήσει στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή τριών κομμάτων έπειτα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, πρόταση που τελικά ναυάγησε.

Πολιτική κρίση και νέα κυβέρνηση
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ανάβει ο Γ. Παπανδρέου στις 31 Οκτωβρίου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ανακοινώνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την κύρωση της νέας σύμβασης που περιλαμβάνει το «κούρεμα» του χρέους και ζητά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία. Η κυβερνητική πλειοψηφία οδεύει προς κατάρρευση με βουλευτές και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να εκφράζουν την αντίθεση τους στην απόφαση του πρωθυπουργού και με ορισμένους από αυτούς να απειλούν με παραίτηση και ανεξαρτητοποίηση όπως η Μιλένα Αποστολάκη που τελικά προχώρησε σε ανεξαρτητοποίηση.

Ταυτόχρονα η απόφαση του Γ. Παπανδρέου βρίσκει απροετοίμαστους και τους ηγέτες της Ευρωζώνης που καλούν εκτάκτως τον πρωθυπουργό στις Κάννες όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σύνοδος της G20. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με την απόφαση του πρωθυπουργού με τη ΝΔ και την Αριστερά να ζητούν εκλογές και να κάνουν λόγο για «εκβιαστικά διλήμματα».

Στο δείπνο στις Κάννες, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξαπέλυσαν τα πυρά τους προς τον Γ. Παπανδρέου για την απόφαση του δημοψηφίσματος απειλώντας ότι η 6η δόση της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα θα χορηγηθεί μόνο όταν η Ελλάδα κυρώσει τα όσα συμφωνήθηκαν στις 27 Οκτωβρίου. Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές πως τέθηκε όρος το ερώτημα του δημοψηφίσματος να μην είναι η συμφωνία αυτή αλλά η παραμονή ή όχι της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Το κλίμα έχει γίνει πλέον εκρηκτικό με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να εκδηλώνουν ανοιχτά την αντίθεση τους με τους χειρισμούς Παπανδρέου, το ευρώ να κλυδωνίζεται και η προσοχή των διεθνών ΜΜΕ να στρέφεται στη χώρα μας.

Τελικά, στις 3 Νοεμβρίου και ενώ στην κεντρική αίθουσα της Βουλής εξελίσσεται η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, πραγματοποιείται συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου και ανακοινώνεται ότι το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί.

Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ολοκληρώνεται το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου και η κυβέρνηση διατηρεί την εμπιστοσύνη της Βουλής καθώς υπέρ ψήφισαν 153 βουλευτές.

Το μέλλον όμως της κυβέρνησης που μόλις έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα έχει διάρκεια. Το βράδυ της Κυριακής, 6 Νοεμβρίου βρίσκει τους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, να πραγματοποιούν μια ιστορική συνάντηση υπό τον Κάρολο Παπούλια. Εκεί αποφασίζεται και ανακοινώνεται επίσημα η πρόθεση για σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τη συμφωνία των δύο κομμάτων χωρίς πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου και με σκοπό την υλοποίηση των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο η τελική απόφαση για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού θα διαρκέσει αρκετές μέρες, δίνοντας παράταση στο πολιτικό θρίλερ που ήδη εξελισσόταν.

Η κρίση παίρνει τέλος την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου όταν ανακοινώνεται πως νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα είναι τελικά ο Λουκάς Παπαδήμος. Το νέο κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή πολιτικών από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, ορκίζεται την επόμενη ημέρα και είναι ιδιαίτερα διευρυμένο καθώς αποτελείται αρχικά από 49 πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια