GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Προς έγκριση ο αγωγός Μπουργκάζ – Αλεξανδρούπολη

Ύστερα από 10 χρόνια, το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη εισέρχεται, σήμερα, σε προχωρημένη φάση όσον αφορά ...

Ύστερα από 10 χρόνια, το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη εισέρχεται, σήμερα, σε προχωρημένη φάση όσον αφορά τη μελέτη των ενδεχόμενων περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, Νόνα Καρατζόβα.

Η κ. Καρατζόβα σε δηλώσεις της στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ εξήγησε ότι αναφέρεται κυρίως στην τελευταία μελέτη της κατασκευάστριας εταιρίας για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του έργου, την οποία ενέκρινε πρόσφατα το βουλγαρικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Αυτή τη στιγμή, ως αποτέλεσμα διετούς διαδικασίας, επιτέλους ο επενδυτής παρουσίασε βελτιωμένη έκθεση μελέτης των ενδεχομένων επιπτώσεων στο περιβάλλον», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας αναφερόμενη στην έγκριση της τελευταίας περιβαλλοντολογικής μελέτης της διεθνούς εταιρίας Trans Balkan Pipeline (Διαβαλκανικός Πετρελαιαγωγός).

Υπενθύμισε ακόμη ότι το υπουργείο είχε επιστρέψει προηγουμένως δύο φορές την έκθεση για συμπληρώσεις και βελτίωση επειδή, όπως εξήγησε, «υπήρχαν πολλά μειονεκτήματα και ανεπάρκεια πληροφοριών, ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε, αν υπάρχουν σοβαρές απειλές για το περιβάλλον».

Στην τρίτη κατά σειρά, έκθεση που παρουσίασε η εταιρία «Διαβαλκανικός Πετρελαιαγωγός», τα κενά έχουν συμπληρωθεί και «η έκθεση περιέχει όλες τις πληροφορίες που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την απόφαση του Ανώτερου Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και για ευρεία δημόσια συζήτηση, που θα διεξαχθεί το λιγότερο για δύο μήνες στους ενδιαφερόμενους δήμους της περιοχής, επειδή πρόκειται για σχέδιο με μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον», επισήμανε η κ. Καρατζόβα.

«Το γεγονός, ότι εμείς εγκρίναμε την ίδια την έκθεση δεν σημαίνει πως έχει επιτραπεί η υλοποίηση του σχεδίου», πρόσθεσε η Βουλγάρα υπουργός.

«Μπορεί να δοθεί ευκαιρία υλοποίησης του σχεδίου μόνο στην περίπτωση που αποδειχθεί, ότι δεν κινδυνεύουν το περιβάλλον, η ανθρώπινη υγεία και η φύση», είπε προσθέτοντας ότι στην περιοχή, από την οποία θα διέλθει ο αγωγός περιλαμβάνονται προστατευόμενες ζώνες του δικτύου Natura 2000, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας φυσικών οικοτόπων.

Για το σκοπό αυτό «επιστήμονες, ειδικοί, αρμόδιοι μη-κυβερνητικοί οργανισμοί και η κοινή γνώμη πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τις πληροφορίες για τους δυνητικούς κινδύνους για το περιβάλλον και να υποβάλουν προτάσεις, για το αν το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί ή όχι», διευκρίνισε η υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια