GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Ηλεκτρισμένο» το δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας

-Ηθική και νομική στήριξη… από τον δήμο Ξάνθης στους πολίτες! Με την παράσταση οργανωμένων πολιτών ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας το δη...

-Ηθική και νομική στήριξη… από τον δήμο Ξάνθης στους πολίτες!

Με την παράσταση οργανωμένων πολιτών ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης, οι οποίοι ζήτησαν από το όργανο του δήμου να πάρει θέση για το χαράτσι της ΔΕΗ

Συγκεκριμένα, περίπου 50 άτομα έδωσαν το παρών στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου από την ομάδα «Πρωτοβουλία Αντίστασης», με τον εκπρόσωπό της κ Στέφανο Χατζησάββα να προχωράει στην ανάγνωση σχετικού ψηφίσματος της «Πρωτοβουλίας Αντίστασης», ζητώντας την έγκρισή του από το δημοτικό συμβούλιο, και δράσεις από τον δήμο ανάλογες με αυτές των γειτονικών δήμων της Περιφέρειας ΑΜΘ. 

«Το δημοτικό συμβούλιο κατ’ επανάληψη ασχολήθηκε με αυτό το θέμα. Συμφωνώ μαζί σας, το μέτρο της διακοπής παροχής ρεύματος είναι και άδικο και ανάλγητο. Μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας με χαμηλές αποδοχές δεν μπορεί να πληρώσει αυτό το χαράτσι. Ούτε οι Δήμοι, ούτε η ΔΕΗ είναι υπεύθυνοι για αυτό το χαράτσι» ανέφερε ο δήμαρχος Ξάνθης κος Μιχάλης Στυλιανίδης για να συμπληρώσει πως «ζητάτε από τον δήμο να κάνει κάποια πράγματα, θέλω να επισημάνω πως θα πρέπει να γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνει ο δήμος, διότι αν ξέρουμε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια πράγματα και τα ζητάμε, τότε παίρνουμε αποφάσεις απλά και μόνο για να χαϊδέψουμε αυτιά». Παράλληλα ο κος Στυλιανίδης ανέφερε πως ο δήμος μπορεί και θα προσφέρει ηθική και νομική κάλυψη σε όσους δημότες το έχουν ανάγκη. 

Από τη μεριά του ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Αλλαγή» κος Χρίστος Πούλιος πρότεινε τη δημιουργία ενός ταμείου στήριξης των ευπαθών ομάδων του δήμου, που δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν στην αποπληρωμή της έκτακτης εισφοράς, μεταφέροντας ουσιαστικά πόρους από άλλες δράσεις του δήμου (όπως η ενίσχυση συλλόγων και φορέων) σε αυτό το ειδικό ταμείο. «Ήδη το 30% των συμπολιτών μας δεν μπορεί να αποπληρώσει το ρεύμα, φανταστείτε τι θα γίνει τώρα με το χαράτσι» επισημαίνει ο κος Νίκος Ανταμπούφης, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη».

«Να μην πληρώσει κανείς!»
Οι πολίτες ζήτησαν από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει ουσιαστικές δράσεις για τη στήριξή τους. Την προηγούμενη εβδομάδα οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου συναντήθηκαν με τον διευθυντή του υποκαταστήματος της ΔΕΗ Ξάνθης, για το συγκεκριμένο θέμα. 

«Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει όντως το δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν έχουμε πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο. Είναι ωραίο να βγάζουμε ψηφίσματα, όμως κάποιοι δεν θα έχουν ρεύμα σε λίγο» επισήμανε η κα Δέσποινα Πατσίδου από την παράταξη Πολίτες για την Αλλαγή, προτείνοντας παράλληλα να «προτρέψει ο δήμος τους πολίτες να μην πληρώσουν το χαράτσι και να αναλάβει ο δήμος τη νομική προσφυγή όλων των πολιτών διεκδικώντας την κατάργηση του εν λόγω μέτρου». Τόσο η πρόταση για συνεργασία του δημοτικού συμβουλίου με τον δικηγορικό σύλλογο Ξάνθης για το εν λόγω θέμα όσο και η πρόταση για κατάθεση των παραιτήσεων όλων των δημοτικών συμβούλων ως ένδειξη διαμαρτυρίας τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης. 

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αντίστασης κος Χρήστος Χατζησάββας απευθυνόμενος στο δημοτικό συμβούλιο ζήτησε από τα μέλη «να εκφράσουν έμπρακτα την αντίθεσή σας στο εν λόγω μέτρο. Εμείς δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας αλλά και το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να παίξει τον ρόλο που πρέπει να παίξει».

Ο δήμαρχος Ξάνθης απαντώντας στις προτάσεις που τέθηκαν ανέφερε πως από τη μεριά του ο δήμος δεν μπορεί να προσφέρει χρηματική κάλυψη σε δημότες, πληρώνοντας τη ΔΕΗ σε όσους δεν μπορούν λέγοντας πως «εάν αυτό γίνει τότε κανένας δεν θα πληρώνει τον λογαριασμό και θα έρχεται εδώ να τον πληρώνουμε εμείς», προτείνοντας ο ίδιος να γίνει μια διαδικασία ταυτοποίησης όσων πολιτών δεν μπορούν πραγματικά να πληρώσουν τον λογαριασμό, ώστε από τη μεριά του ο δήμος να τους στηρίξει, ενώ παράλληλα ανέφερε πως από τη συνάντηση με τον διευθυντή του υποκαταστήματος της ΔΕΗ στην Ξάνθη έγινε σαφές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η υπηρεσία στη διακοπή παροχής ρεύματος στις οικονομικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του δήμου προχώρησαν στην ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος που κατέθεσαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αντίστασης, παραλείποντας ωστόσο την τελευταία παράγραφο αυτό και καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο δήμος θα προσφέρει ηθική και νομική κάλυψη σε όσους πολίτες το έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια