GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


“Καζάνι που βράζει” οι εργαζόμενοι στη Ροδόπη Ξάνθης

-Τους πρότειναν μείωση μισθών 10-30% -Δημιουργία νέου εργασιακού σωματείου με την ταυτόχρονη κατάργηση του παλιού Μορφή χιονοστιβάδας παίρν...

-Τους πρότειναν μείωση μισθών 10-30%
-Δημιουργία νέου εργασιακού σωματείου με την ταυτόχρονη κατάργηση του παλιού

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν τα ποσοστά ανεργίας στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης. Οι λίστες ανέργων εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα ονόματα με πρωτοφανή αδράνεια από την πλευρά των πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή, με την καλύτερη των περιπτώσεων να είναι απλός θεατής της αποβιομηχάνισης και της οικονομικής κατρακύλας που συνεχώς δραματικά αυξάνεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης και αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κος Σωκράτης Ξυνίδης. 

Τα δύο τελευταία 24ώρα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τα μελανότερα σημεία στην εργασιακή και οικονομική ιστορία της Ξάνθης αφού μετά τη δραματική δημοσιοποίηση του κλεισίματος τις αμέσως επόμενες ημέρες του εργοστασίου στα Μάγγανα Ξάνθης της Χαρτοβιομηχανίας Dianna έρχεται να προστεθεί και αυτό της Γαλακτοβιομηχανίας «Ροδόπη».

Ευτυχώς στην περίπτωση της Γαλακτοβιομηχανίας Ροδόπη Α.Ε. δεν ανακοινώνονται απολύσεις αλλά τα δύο τελευταία 24ώρα, δηλαδή Τετάρτη και Πέμπτη, οι εργαζόμενοι “έχασαν τον ύπνο τους” όταν τους ανακοινώθηκε ότι μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου θα πρέπει να αποδεχθούν τις νέες συνθήκες εργασίας, οικονομικές και συνδικαλιστικές, που θέλει να εφαρμόσει η ιδιοκτησία του εργοστασίου της Ξάνθης.

Συγκεκριμένα, προτάθηκε να υπογραφεί νέα επιχειρησιακή σύμβαση με ταυτόχρονη ίδρυση νέου σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο, με ταυτόχρονη διάλυση του προϋπάρχοντος σωματείου το οποίο μετράει περισσότερο από τρεις δεκαετίες ζωής. Στο σύνολο των εργαζομένων προτάθηκε μείωση μισθού από 10-30%. Ήδη, τέσσερεις από τους εργαζόμενους στη βιομηχανική μονάδα της Ξάνθης απολύθηκαν με τη μορφή της οικιοθελούς αποχώρησης. Το σύνολο των εργαζομένων μέχρι και αυτή τη στιγμή αντιδρά στο σύνολο των προτάσεων της διεύθυνσης, προσπαθώντας οι ψυχραιμότεροι να βρουν σημεία συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες.

Να θυμίσουμε πως οι ιδιοκτήτες αδελφοί Μιχάλης και Δημήτρης Τυράς διατηρούν εργοστάσια στα Τρίκαλα, τη Λάρισα, την Ξάνθη, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Το εργοστάσιο της Ξάνθης επεξεργάζεται και διαθέτει σε τρεις φορές γάλατα, ως φρέσκο γάλα, μακράς διαρκείας, υψηλής παστερίωσης.


«Το ζητούμενο είναι ότι θέλουν να υπερπηδήσουν το σωματείο, να μην έρθουν σε επαφή μαζί μας, να δημιουργήσουν μια δική τους ένωση εκπροσώπων, την οποία πιέζοντας εργαζομένους ήδη έχει βρει, για να υπογράψει αυτή τη σύμβαση» επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη Ροδόπη κος Νίκος Κετύπης, ο οποίος εξηγεί πως η διοίκηση προσπάθησε με έναν περίεργο τρόπο να επιβάλει τη μείωση των απολαβών των εργαζομένων, προσπαθώντας να καταργήσει τον ρόλο του σωματείου αυτών και να δημιουργήσει μια ένωση αντιπροσώπων, η οποία θα αποτελείται από άτομα της επιλογής της. 

«Εμείς δεν λέμε όχι στη μείωση των μισθών, αλλά στον τρόπο αυτόν της διοίκησης. Ζητήσαμε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν της επιχειρησιακή σύμβαση, γιατί δεν θέλουμε να χάσει κάποιος τη δουλεία του, αλλά θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να αποδείξουμε πως αυτή η επιτροπή εκπροσώπων είναι έκνομη» συμπληρώνει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια