Σε μια προσπάθεια να δώσουν ζωή στο εγκαταλελειμμένο άλσος του Ευμοίρου εθελοντές συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο άλσος και με τη συ...
Σε μια προσπάθεια να δώσουν ζωή στο εγκαταλελειμμένο άλσος του Ευμοίρου εθελοντές συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο άλσος και με τη συνδρομή της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου Ξάνθης προχώρησαν στον καθαρισμό του άλσους, το οποίο είχε αφεθεί στο έλεος καταστροφέων.
Μετά την ανάδειξη του θέματος από την εφημερίδα Ακρίτας και τον Ξάνθη FM100, όπου φιλοξενήθηκαν οι εκπρόσωποι του νεοσύστατου Οικολογικού Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευμοίρου, και οι οποίοι έφεραν στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής του Ευμοίρου από τις παραβατικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντός του αλσυλλίου, το οποίο έχει εγκαταλείψει η δημοτική αρχή παρά το γεγονός πως εντός αυτής βρίσκεται κτήριο το οποίο της ανήκει. Μάλιστα στο εν λόγω κτήριο έχουν σημειωθεί τραγικές λεηλασίες, με καταστροφές δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Περισσότεροι από 60 πολίτες φόρεσαν τα γάντια τους, πήραν τις σκούπες και τη θέλησή τους για κοινωνική προσφορά και προχώρησαν στον καθαρισμό του άλσους, μαζεύοντας χόρτα, ξύλα και σκουπίδια, ενώ παρούσα ενεργά και η υπηρεσία πρασίνου του δήμου έκοβε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακές τα χόρτα εντός του άλσους. Πρόσφατα ο σύλλογος του Ευμοίρου απέστειλε αίτημα στον δήμο Ξάνθης να του παραχωρηθεί το εγκαταλελειμμένο κτήριο ώστε να αναλάβει ο ίδιος τη συντήρηση του, μια πράξη που σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου θα ζώσει ξανά ζωή σε έναν τουριστικό παράδεισο. Ωστόσο μέχρι στιγμής ο δήμος δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος, κάτι που αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, οπότε και θα συζητηθεί το εν λόγω αίτημα. Βέβαια, όσο η δημοτική αρχή δεν παίρνει θέση, το κτήριο, το οποίο αποτελεί κομμάτι της δημοτικής περιουσίας, συνεχίζει να αποτελεί πόλος έλξης κλεφτών, οι οποίοι πρόσφατα αφαίρεσαν ακόμη και τα… κεραμίδια από τη στέγη του.
Εμπόριο ναρκωτικών στο άλσος!
«Βρισκόμαστε εδώ πέρα για να συνδράμουμε στον σύλλογο που έχει ευαισθητοποιηθεί για το καθαρισμό του χώρο και την ανάληψη της ευθύνης του κτηρίου, καθώς στον χώρο έχει αναπτυχθεί παραβατική συμπεριφορά και ενδεχομένως γίνεται και εμπόριο ναρκωτικών» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του δήμου Ξάνθης κος Απόστολος Αγκόρτσας συμπληρώνοντας πως «δεν μπορούν πια να έρθουν οικογένειες με παιδιά έχει καταντήσει χώρος που γίνονται παράνομα πράγματα εις βάρος της κοινωνίας μας». Ο κος Αγκόρτσας επανέλαβε την πρόθεση του να σταθεί στο πλευρό του συλλόγου σε όλες τις δράσεις του, ευελπιστώντας πως ανάλογη ενεργητικότητα θα επιδείξουν και άλλοι σύλλογοι της πόλης.
«Πρακτικά ήταν εις γνώση όλων μας το τι γίνεται εδώ και χρόνια σε αυτό το κτήριο. Δεν υπήρχαν ανθρώπινοι πόροι και ευτυχώς τώρα υπάρχει ο σύλλογος τον οποίο πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Το δάσος «σημείο» σχολικών εκδρομών
«Δεν είμαστε λίγα μέλη. Έχουμε ήδη 35 εγγεγραμμένα μέλη μέσα σε έναν μήνα λειτουργίας μας» επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου κα Δήμητρα Φάκα προσθέτοντας «προτεραιότητά μας είναι το δάσος αλλά δεν σταματάμε εδώ. Αυτό το άλσος πριν χρόνια ήταν ένας μικρός παράδεισος και θέλουμε να δώσουμε ξανά ζωή στο δάσος. Μας ενδιαφέρει να έρχονται τα σχολεία εδώ για εκδρομές, από το να τα πηγαίνουν κάπου αλλού μέσα στην πόλη θα ήταν καλύτερο να έρχονται εδώ». Ανάμεσα στις προθέσεις του συλλόγου είναι να ζητήσει από τον δήμο το «κλείσιμο» των δύο εισόδων του δάσους κατά τις νυχτερινές ώρες, ώστε να προστατεύεται ο χώρος.
«Είναι αλήθεια ότι γίνεται εμπόριο ναρκωτικών εδώ. Πριν από μερικές ημέρες αν ερχόσασταν θα βρίσκατε σύριγγες μέσα στο δάσος» συμπληρώνει η ίδια, ξεκαθαρίζοντας πως απαιτείται συνεννόηση ανάμεσα στον σύλλογο και τη δημοτική αρχή. Ο σύλλογος έχει ζητήσει από τον δήμο την παραχώρηση του κτηρίου που βρίσκεται εντός του άλσους ώστε να αναλάβει τη συντήρησή του και να δώσει ζωή στην περιοχή.
Ο δήμος αναζητάει… έσοδα!
«Εκείνο που σκεφτόμαστε και συζητάμε είναι να δώσουμε το κτήριο σε κάποιον ιδιώτη και να το λειτουργήσει κιόλας» σημειώνει ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας του δήμου κος Χρήστος Μούρκας ξεκαθαρίζοντας πως «θα πρέπει να βρει λύσεις ο δήμος και να γίνει μια μελέτη για την αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων γιατί πλέον τα έσοδα του δήμου δεν έρχονται από το υπουργείο θα πρέπει να τα εισπράττουμε εμείς. Θα πρέπει να δούμε και πως θα αποκτήσει έσοδα ο δήμος».
Δείτε εδώ φωτογραφίες:
Δεν υπάρχουν σχόλια