Το έργο της “αξιοποίησης κοιτάσματος χρυσού, εντός μεταλλευτικών παραχωρήσεων στο νομό Έβρου, από την εταιρεία “Χρυσωρυχεία Θράκης”, με τη δ...
Το έργο της “αξιοποίησης κοιτάσματος χρυσού, εντός μεταλλευτικών παραχωρήσεων στο νομό Έβρου, από την εταιρεία “Χρυσωρυχεία Θράκης”, με τη διαδικασία fast track, ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το έργο του χρυσού περιλαμβάνεται στα 4, συνολικά, επενδυτικά σχέδια που ενέκρινε το υπουργείο, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δις ευρώ.
“Τα επενδυτικά αυτά σχέδια αφορούν σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια και τα μεταλλεία, είναι επενδύσεις που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της χώρας”, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Τόνισε επίσης πως από τις 4 επενδύσεις που εγκρίθηκαν με τη διαδικασία fast track οι δύο “δεν είναι αμιγώς ελληνικές αλλά διαθέτουν ή θα διαθέσουν και ξένα κεφάλαια. Γεγονός που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα ελκυστικό προορισμό ακόμα και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες”, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Επιστολή φορέων για χρυσό
Επιστολή, στην οποία εκφράζεται η κάθετη και κατηγορηματικά αντίθετη στάση των συλλογικών και αυτοδιοικητικών φορέων του Έβρου και της Ροδόπης, διαβίβασε στον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης. Στην επιστολή τους, η οποία κοινοποιήθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού, του υπουργού Ανάπτυξης, των υπουργών-μελών της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι φορείς επισυνάπτουν και τις σχετικές μελέτες του ΤΕΕ Θράκης για την εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον.
«Από την αντιπροσωπευτικότητα και τη δημοκρατική νομιμοποίηση των φορέων που υπογράφουν την επιστολή, συνεπάγεται σαφές συμπέρασμα ότι η οποιαδήποτε αδειοδότηση επενδύσεων εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού θα αποτελέσει ευθεία αντίθεση της βούλησης της τοπικής κοινωνίας και του δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών της να επιλέγουν την αναπτυξιακή τους πορεία», υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης, στο διαβιβαστικό έγγραφό του.
Δηλώσεις βουλευτών για Χρυσό
«Αυτή η επένδυση δε θα γίνει, γιατί είναι επιζήμια και θα είναι καταστροφική για το μέλλον της περιοχής», σχολίασε για το θέμα, σε δηλώσεις του στην Ε. ΡΑ, ο βουλευτής Έβρου Γιώργος Ντόλιος, σημειώνοντας ότι «δε θα μπορούσε να μην εξεταστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η αίτηση της ενδιαφερόμενης εταιρείας για ένταξη στη διαδικασία Fast Track, αυτό όμως δε σημαίνει και δέσμευση για θετική απάντηση και αδειοδότηση». Από την πλευρά της, η βουλευτής Έβρου Όλγα Ρενταρή-Τέντε δεν έκρυψε την ανησυχία της για τη «διγλωσσία» που παρατηρείται στο συγκεκριμένο θέμα, μεταξύ υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενώ εξέφρασε και την ενόχλησή της, για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε ενημέρωση των βουλευτών του νομού, πριν τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης.
«Αυτή η επένδυση αποτελεί “casus belli” για εμάς”, τόνισε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι το ζήτημα δεν θα μείνει αναπάντητο». «Την άδεια για τη λειτουργία τη δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι το Ανάπτυξης», τόνισε μιλώντας για το ίδιο θέμα, στην Ε.ΡΑ, η βουλευτής Έβρου Ελένη Τσιαούση. Υποστήριξε επίσης πως «η επένδυση του Χρυσού θα δώσει λιγότερα από αυτά που θα πάρει», και εκτίμησε πως «ο τόπος θα παλέψει για μία άλλου είδους ανάπτυξη». Δηλώσεις για την εξέλιξη έκανε στην Ε.ΡΑ και ο βουλευτής Έβρου Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο οποίος υποστήριξε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά αποδεικνύει ότι είναι “σκορποχώρι”, αφού για άλλα δεσμεύτηκε πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός και άλλα ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης». Ο ίδιος εκτίμησε επίσης πως «η αδειοδότηση της εταιρείας Χρυσού θα πρέπει να θεωρείται τετελεσμένο γεγονός» και έκανε λόγο για «μία απόφαση που ελήφθη ερήμην της τοπικής κοινωνίας».
ert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια