GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο Μυστικός… Defkalion

Έκδηλη είναι πλέον η ανησυχία όλων για την αγνότητα των επιπτώσεων που θα επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ξάνθης, και όχι μόνο, το ...

Έκδηλη είναι πλέον η ανησυχία όλων για την αγνότητα των επιπτώσεων που θα επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ξάνθης, και όχι μόνο, το «μεγάλο πείραμα» της ψυχρής σύντηξης, καθώς το τοπίο γύρω από τον τρόπο και τα μέσα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του παραπάνω εγχειρήματος, είναι μέχρι στιγμή θολό και ομιχλώδες. 

Μπορεί μερίδα του τύπου, ηλεκτρονικού και έντυπου, να έσπευσε να αποκαλέσει ως μεγάλο θαύμα και επένδυση μαμούθ τη δημιουργία των τριών (κατά τις πρώτες δηλώσεις) εργοστασίων ψυχρής σύντηξης στην περιοχή της Θράκης, με πρώτο αυτό στην Ξάνθη, στο τέλος της μάχης για την ενημέρωση ωστόσο αυτή που πρέπει να επικρατήσει δεν είναι η χρωματική απόχρωση της δημοσιογραφικής πένας αλλά η λογική. Πολλά λοιπόν τα, μέχρι στιγμής, αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τη συγκεκριμένη επένδυση, καθώς πέραν των εντυπωσιακών τίτλων και των ελάχιστων θέσεων εργασίας, που πρόκειται να καλυφθούν, όπως τεχνηέντως μεταφέρονται σε κείμενα ΜΜΕ, στην περιοχή, η εταιρία δεν έχει δώσει σαφείς εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί στην πράξη το εγχείρημά τους, αφήνοντας πολλά κενά στην ενημέρωση των πολιτών. Πρακτικά η τεχνική αυτή στην ενημέρωση κερδίζει χρόνο δημιουργώντας προσδοκίες σε θολό τοπίο, εξυπηρετώντας, μάλλον πολιτικές σκοπιμότητες διακριτής κομματικής απόχρωσης. 

Μπορεί λοιπόν ο εκπρόσωπος της εταιρίας, κος Α. Ξανθούλης, ο οποίος σε παλαιότερες δηλώσεις του χαριτολογώντας ανέφερε πως ο λόγος για τον οποίον η εταιρία που εκπροσωπεί, δηλ. η Defkalion Green Technologies S.A., ξεκινά τα ερευνητικά της πειράματα από την πόλη της Ξάνθης επειδή ο ίδιος λέγεται Ξανθούλης, άρα ταιριάζει με το Ξάνθη(sic) ωστόσο η σοβαρότητα των δράσεων και δραστηριοτήτων που πρόκειται να αναπτύξει η ως άνω εταιρία δεν χωρά σίγουρα τέτοιου είδους αστεία. Στις τελευταίες του δηλώσεις μάλιστα ο κος Ξανθούλης ανέφερε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος της ψυχρής σύντηξης αποτελεί πατέντα της εταιρίας, η οποία ωστόσο θα παραμείνει κρυφή για τα επόμενα 9 χρόνια, μια δήλωση που πέραν της μυστικοπάθειας γεννά πολλά ερωτηματικά, ως επίσημη θέση της εταιρείας, δημιουργεί και νομικό προηγούμενο . 

Σε εξειδικευμένο στο αντικείμενο νομικό γραφείο των Αθηνών που απευθύνθηκε ο “Ακ” αρχικά έθεσε το ερώτημα, πως είναι δυνατόν μια πατέντα να παραμένει μυστική, από τη στιγμή που για την καταχώρηση της απαιτείται η πλήρης κατάθεση όλων των πληροφοριών που στοιχειοθετούν τον πρωτότυπο χαρακτήρα της προς πνευματική και ουσιαστική κατοχύρωση πρωτότυπης ιδέας. Οφείλει λοιπόν η εταιρία να γνωστοποιήσει στους πολίτες τον αριθμό κατοχύρωσης και την/τις υπηρεσίες στην Ελλάδα ή την Ευρώπη που κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα για την κατοχύρωση της συγκεκριμένης πατέντας, καθώς και του που αυτή κατατέθηκε (εάν κατατέθηκε στην ημεδαπή, στην αλλοδαπή ή εάν πρόκειται για διεθνή πατέντα), ώστε να απομακρυνθούν τα όποια σύννεφα υπάρχουν μέχρι στιγμής γύρω από την μυστικοπάθεια με την οποία επιλέγει η εν λόγω εταιρία να ενημερώνει τους πολίτες για την επικείμενη βιομηχανική δραστηριότητά της στην περιοχή. Αλήθεια τι γράφουν τα αντίστοιχα λεξικά στο λήμμα ΣΥΝΤΗΞΗ;

Παράλληλα πρέπει να αποσαφηνιστεί το εάν έχει γίνει μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα επιφέρει η επένδυση στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και το εάν έχουν εγκριθεί όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις για την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων της. 

Αναπάντητο παραμένει ακόμη και το ερώτημα του εάν διαθέτει διεθνή πιστοποίηση η εν λόγω εταιρία για τα παραγόμενα από αυτήν προϊόντα. 

Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν και μάλιστα άμεσα, καθώς ο χρόνος κυλά πλέον αντίστροφα για την έναρξη των δραστηριοτήτων της Defkalion στην Ξάνθη…

Ερώτηση για το θέμα αυτό κατέθεσε στους 1) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, 2) Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, 3) Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, με θέμα: τη «Δημιουργία βιομηχανικών μονάδων για την εφαρμογή ψυχρής σύντηξης νικελίου και υδρογόνου», ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ κος. Αλέξανδρος Κοντός, στην οποία αναφέρει: 

«Έντονη ανησυχία στους πολίτες του Ν. Ξάνθης, έχει προκαλέσει, η βιομηχανική εφαρμογή της πρόσφατης επιστημονικής ανακάλυψης « ψυχρής σύντηξης νικελίου και υδρογόνου », η οποία έχει προκαλέσει και διαμάχες μέσα στην επιστημονική κοινότητα, από την εταιρεία Defkalion Green Technologies, με τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή. Η ανησυχία αυτή, επικεντρώνεται στις επιπτώσεις που πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρξουν, στην υγεία των κατοίκων, στο περιβάλλον, αλλά και αν διασφαλίζεται η ασφάλειά τους, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες μονάδες θα βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Εντύπωση έχει προκαλέσει και το γεγονός, ότι σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, παρουσία μάλιστα και μελών της κυβέρνησης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήδη έχει αγοράσει ένα παλαιό εργοστάσιο στην Ξάνθη, προχωράει σε συνεντεύξεις για την στελέχωσή του και δεσμεύτηκε ότι τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο να δώσει προϊόντα στην αγορά, ενώ το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στα 200 εκ. ευρώ.


Παράλληλα όμως, η εταιρεία αναφέρει πως ο έλεγχος των Ελληνικών Αρχών, και συγκεκριμένα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για την απόδοση, την σταθερότητα, τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια των προϊόντων της, θα διενεργηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Δεδομένου ότι η ημερομηνία αυτή έχει ήδη παρέλθει

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Πότε και από ποιές υπηρεσίες έχει εκδοθεί η έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ανωτέρω επένδυσης καθώς επίσης και όλες οι άλλες αδειοδοτήσεις που αφορούν την εγκατάσταση και την θέση της σε λειτουργία

2) Κατά πόσο τα προϊόντα που θα παράγονται από την ανωτέρω επένδυση είναι ασφαλή και υγιεινά κατά την λειτουργία τους για τους καταναλωτές και με ποια ελληνικά και διεθνή πιστοποιητικά κατοχυρώνονται;

3) Σε ποιο επενδυτικό νόμο έχει ή πρόκειται να υπαχθεί η επένδυση αυτή;

4) Σε ποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας ή του εξωτερικού έχουν υλοποιηθεί παρόμοιες επενδύσεις;»

Δεν υπάρχουν σχόλια