GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μνημόνιο και στον Δήμο Ξάνθης… (;)

Το θέμα της υπογραφής μνημονιακής σύμβασης ανάμεσα στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και στον Δήμο Ξάνθης, για τ...

Το θέμα της υπογραφής μνημονιακής σύμβασης ανάμεσα στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και στον Δήμο Ξάνθης, για την υλοποίηση ερευνητικών προσραμμάτων, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, το απόγευμα της Δευτέρας, με το σώμα να αποφασίζει τελικά την αναβολή της συζήτησης του θέματος για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο. 

Όπως ανάφερε ο κος Χρήστος Μούρκας, αντιδήμαρχος Ξάνθης αρμόδιος για θέματα πολεοδομίας, με το μνημόνιο αυτό θα επιτευχθεί η συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και στον Δήμο, με στόχο την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων και τη διεκδίκηση οικονομικών πόρων από ευρωπαϊκά κυρίως κονδύλια. Θολό και ασαφές χαρακτήρισε το κείμενο του μνημονίου ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, κος Αργύρης Πλέσσιας αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «πρέπει ορισμένα πράγματα να τα βάλουμε σε μια τάξη για να είναι ξεκάθαρο το τι κάνει ο καθένας μας και για ποιους λόγους. Στο κείμενο που είδαμε διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα που περιέχουν θολότητα».

Για ασάφειες και γενικότητες στις παραγράφους του μνημονίου έκανε λόγο και ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Αλλαγή, κος Χρίστος Πούλιος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του είπε ότι πρέπει η οποία συνεργασία να αποφύγει τη χρήση τεχνικών του παρελθόντος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θέλω να αναφερθώ σε εμπειρίες του παρελθόντος, όποτε γινόταν η επίκληση του πανεπιστημίου μιλούσαμε πάντα για συγκεκριμένους ανθρώπους και αν μιλάμε για μια τέτοια θεσμική διασύνδεση τότε ευχαριστώ δεν θα πάρω. Εάν μιλάμε για κάτι άλλο, με πιο ενεργό ρόλο του πανεπιστημίου σε θέματα τα οποία άπτονται της έρευνας και της ανάπτυξης τότε ναι».

Παράλληλα έγινε αναφορά και στις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η υπογραφή ενός τέτοιου μνημονίου σε επιχειρήσεις και γραφεία της περιοχής που ασχολούνται με τη εκπόνηση μελετών, καθώς εάν η απορρόφηση των μελετών του δήμου γίνεται αποκλειστικά από το πανεπιστήμιο αυτό θα επιφέρει οικονομικές απώλειες στους ιδιώτες μηχανικούς, οι οποίοι δεν θα μπορούν να αναλάβουν την εκπόνηση των μελετών. «Να υπάρχουν συγκεκριμένους τομείς στους οποίους δεν ασχολούνται μηχανικοί, ειδικά αυτή την εποχή, γιατί θα είναι κρίμα να φύγει ένα κομμάτι από την αγορά και να πάει στο πανεπιστήμιο υπό τη μορφή έρευνας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Πούλιος. 

Για ουσιαστικές ελλείψεις στην χρηματοδότηση του δήμου από πλευράς κεντρικής διοίκησης για την εκπόνηση μελετών και ερευνών έκανε λόγο ο κος Μούρκας, υποστηρίζοντας πως μέσα από αυτό το μνημόνιο θα επιτευχθεί η συνεργασία εκείνη που θα φέρει στον δήμο τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών.

«Με ενοχλεί πάρα πολύ το ότι η βάση εκκίνησης είναι το πώς θα κερδίσουμε λεφτά. Θεωρώ ότι ένα μνημόνιο σαν και αυτό δημιουργεί λάθος βάση. Θα πρέπει εμείς να προκαθορίσουμε τις προτεραιότητες και μετά να ζητήσουμε τη βοήθεια του πανεπιστημίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Θανάσης Ξυνίδης, με τον κ. Μούρκα να ζητά την αναβολή της συζήτησης του θέματος, ώστε να διορθώνουν τα όποια λάθη στο κείμενο συνεργασίας και η εκ νέου συζήτηση του στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

«Ερχόμαστε σήμερα και κάνουμε μια πρώτη συζήτηση ώστε η συνεργασία αυτή να μπει σε σωστές βάσεις και να έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε. Κακώς συζητάμε για τα οικονομικά θέματα, δεν πρέπει σήμερα να στραφεί η συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρώ ότι το κείμενο που έχω μπροστά μου πρέπει να επανεξεταστεί και να συνταχθεί ένα νέο κείμενο συνεργασίας με το οποίο ουσιαστικά το πανεπιστήμιο να βοηθήσει τον δήμο και την τοπική κοινωνία» τόνισε ο δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, τονίζοντας πως το μνημόνιο αυτό δεν δεσμεύει τον δήμο, καθώς για την όποια δράση θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια