GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το μόνο που μας έμεινε είναι ο Τουρισμός….

-Στοχευόμενη και συγκεκριμένη πρέπει να είναι η προβολή  -Μια δελεαστική τουριστική ταυτότητα που θα προσελκύσει τον επισκέπτη  Σε μια κ...


-Στοχευόμενη και συγκεκριμένη πρέπει να είναι η προβολή 
-Μια δελεαστική τουριστική ταυτότητα που θα προσελκύσει τον επισκέπτη 


Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (01/02/2011) η πρώτη συνάντηση εργασίας για την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι φορείς του τουρισμού της περιοχής μας. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης έδωσαν το παρόν πάνω από 80 επιχειρηματίες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και κατέθεσαν προτάσεις-λύσεις.

   Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ξάνθης-Αντιδημαρχία Τουρισμού και η Αναπτυξιακή του Νομού Ξάνθης, ενώ σε αυτήν εκτός από τους επιχειρηματίες παραβρέθηκαν διάφοροι πολιτικοί φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α.Μ.Θ., κ. Κώστας Παπακοσμάς, ο οποίος μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα ανέφερε πως «έχω φύγει από την Ξάνθη σοφότερος και γνώρισα ανθρώπους με τους όποιους θα μπορώ στο μέλλον να συνομιλώ, προς όφελος πάντα του τουρισμού».

  Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης και αφού είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των θεσμικών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τους κ. Καραλίδη, Παπακοσμά και Στυλιανίδη να απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς, δηλώνοντας παρόντες και υποστηρικτές τέτοιων ενεργειών, ακολούθησαν οι εισηγήσεις των επαγγελματικών φορέων του τουρισμού, οι οποίοι έθεσαν τη βάση της συζήτησης που ακολούθησε.

Πολλά και υπαρκτά τα λάθη του παρελθόντος 

Το ζήτημα της μεταφοράς των τουριστών τέθηκε από τον κ. Απόστολο Αγκρότσας, Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Πρασίνου, ο οποίος επισήμανε πως «δεν είναι δυνατόν το ταξί από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης να στοιχίζει περισσότερο από ότι το αεροπορικό εισιτήριο». Εκτός από το ζήτημα της μεταφοράς, ο κ. Αγκόρτσας υπογράμμισε πως «πρώτος στόχος μας πρέπει να είναι η Τουρκία. Στην Ξάνθη έχουμε το καζίνο, στο οποίο μπορεί να μπει ο καθένας, κάτι που δεν ισχύει στα εκεί καζίνα. Πρέπει λοιπόν να λύσουμε το ζήτημα με τη βίζα, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που θέλουν να έρθουν έστω και για μια μέρα και να αφήσουν τα λεφτά τους εδώ». Τέλος ο κ. Αγκόρτσας υπογράμμισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του τρόπου συμμετοχής μας στις εκθέσεις, καθώς σε αυτές πρέπει να συμμετέχουμε για την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος και όχι για τουρισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «όσοι συμμετέχουν πρέπει να παρακολουθούν πρώτα κάποια σχετικά σεμινάρια ώστε να ξέρουν που πηγαίνουν και να είναι σε θέση να προωθήσουν το προϊόν μας». 

Σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει και οι ξενοδοχειακές μονάδες του Νομού μας με τον πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, κ. Κώστα Χαντζηκωνσταντίνου, να αναφέρει πως «αυτό που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι είχαμε βολευτεί με τον έλληνα τουρίστα, την εποχή που είχε λεφτά στο πορτοφόλι του και πιο εύκολα έφευγε από τα αστικά κέντρα και ερχόταν εδώ. 

Οι εποχές όμως άλλαξαν και εμείς βάλαμε όλα τα λεφτά μας σε μια μετοχή» προσθέτοντας πως «Πρέπει να προσεγγίσουμε πελάτες οι οποίοι θα είναι διευθετημένοι να έρθουν στην περιοχή μας και να ανακαλύψουν τις ομορφιές της. Πρέπει να στοχεύσουμε στο τι ζητάει ο τουρίστας μόνο έτσι θα είμαστε οικονομικά βιώσιμοι». Είναι γεγονός πως μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της πόλης και τα προηγούμενα έτη οι κρατήσεις δωματίων κυμαίνονταν σε πολύ καλά επίπεδα, φέτος αυτό δεν συμβαίνει καθώς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής οι ανάλογες κρατήσεις. «Εύκολα και με έξυπνες κινήσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε τουριστικό ρεύμα σε περιόδους εκτός τουριστικής εποχής. Τέτοιες παρεμβάσεις και προτάσεις έχει πολλές ο σύνδεσμός μας» ανέφερε ο κ. Χαντζηκωνσταντίνου περιγράφοντας το πρόσφατο παράδειγμα με την ποδοσφαιρική ομάδα της Βουλγαρίας που επισκέφτηκε την πόλη μας για να πραγματοποιήσει ένα μέρος της προετοιμασίας της.

Το μόνο που μας μένει είναι ο τουρισμός       

   Με δεδομένο τα ποσοστά ανεργίας στην περιοχή μας, καθώς και το γεγονός πως η μία μετά την άλλη επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Απόστολος Αγκόρτσας υπογράμμισε πως «το μόνο που μας έχει μείνει για να επενδύσουμε είναι ο τουρισμός μας», μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα. «Με αυτή την εκδήλωση έγινε μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του Τουρισμού, με ζητούμενο το να βρεθούν λύσεις και προτάσεις αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων» ανέφερε ο κ. Αγκόρτσας, τονίζοντας παράλληλα πως «η εκδήλωση δεν στοίχησε ούτε ένα ευρώ, καθώς προσφέρθηκαν εθελοντικές υπηρεσίες και σκοπεύουμε να επαναλάβουμε και στο μέλλον παρόμοιες εκδηλώσεις».

  Από τη μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α.Μ.Θ., κ. Κώστας Παπακοσμάς, μιλώντας στην ίδια εκπομπή ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το μέλλον το βλέπω ιδιαίτερα ευοίωνο για την περιοχή, γιατί οι φορείς της πολιτείας και οι άνθρωποι του τουρισμού είναι αποφασισμένοι να αποκτήσουν μια συνέπεια στις δράσεις τους, αφήνοντας εκτός  τις όποιες κόντρες. Είναι αποφασισμένοι, αποκτώντας ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν, να προχωρήσουν μπροστά». Μέσα σε λίγες ημέρες ο κ. Παπακοσμάς θα επισκεφτεί εκ νέου την πόλη της Ξάνθης, ώστε να διαπιστώσει την πορεία των αιτημάτων, που διατύπωσαν οι επαγγελματίες του Τουρισμού στην ημερίδα. «Πρέπει να θέσουμε στόχους, να κάνουμε βήματα προς την εκπλήρωσή τους και φυσικά να παρατηρούμε μέσα στον χρόνο ποιοι από αυτούς πραγματοποιήθηκαν και ποιοι όχι» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού.

  «Πράγματι η ημερίδα ήταν πετυχημένη. Βέβαια θα πρέπει να μην μείνουμε μόνο στα συμπεράσματα, αλλά να είμαστε και λίγο πρακτικοί, ώστε αυτά τα οποία ακούσαμε, να τα υλοποιήσουμε και ο τουρισμός να γίνει το όχημα για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, μιλώντας και αυτός με τη σειρά του στην ίδια εκπομπή. Αναφερόμενος στο τουριστικό προφίλ του δήμου ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως «για πρώτη φορά έχουμε ορίσει Αντιδημαρχία τουρισμού, καθώς είναι κάτι  πολύ σημαντικό για μένα ο τουρισμός  και ιδιαίτερα τώρα που έχουμε και τη Σταυρούπολη».

Ουκ ολίγα τα προβλήματα  

   Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού όχι απλώς έδωσαν το παρόν στη συγκεκριμένη ημερίδα αλλά έθεσαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Η ελλιπής σήμανση φαίνεται πως είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, καθώς οι επισκέπτες δεν μπορούν να κινηθούν εύκολα και αποτελεσματικά προς τον προορισμός τους τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες πινακίδες στους δρόμους. Σε αυτό το πρόβλημα προστίθεται και το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο συγκοινωνιακή κάλυψη η οποία θα βοηθάει τη μεταφορά των επισκεπτών προς τα απομακρυσμένα τουριστικού ενδιαφέροντος μέρη του Νομού μας.

  Στα αρνητικά της τουριστικής κατάστασης της περιοχής μας προστίθεται και το γεγονός πως ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων δεν διαθέτει ξεναγούς και η πρόσβαση σε αυτόν δεν γίνεται πάντα εφικτή. Ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν και αυτή περί δημιουργίας ενός, και μόνο, φορέα που θα αναλάβει την τουριστική προβολή της περιοχής μας, περιορίζοντας το κόστος της προβολής και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά της. Μια πρόταση που βρήκε άμεση ανταπόκριση από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους συμφώνησαν πως αυτό πρέπει να γίνει. Παράλληλα, τέθηκε και το ζήτημα της δημιουργίας μιας ενιαίας τουριστικής ταυτότητας της πόλης, η οποία θα δίνει ένα ξεκάθαρο στίγμα στην περιοχή, ικανό να προσελκύσει επισκέπτες. Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α.Μ.Θ. τόνισε πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τους άλλους νομούς της περιφέρειας, δημιουργώντας ένα τουριστικό δίκτυο στο όποιο η μια πόλη θα βοηθάει την άλλη.
  

Δείτε αποσπάσματα από την εκδήλωση

Δεν υπάρχουν σχόλια