GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το Ποιος είναι για “δέσιμο” θα φανεί στο … “χειροκρότημα”!!!

-Αιχμές Ξυνίδη-Καραλίδη για Κοντό-Παυλίδη -Απάντηση Κοντού-ΝΟΔΕ     Απολογητικός αλλά και επιθετικός, επιλεκτικά ενημερωτικός αλλά ταυτό...

-Αιχμές Ξυνίδη-Καραλίδη για Κοντό-Παυλίδη
-Απάντηση Κοντού-ΝΟΔΕ



    Απολογητικός αλλά και επιθετικός, επιλεκτικά ενημερωτικός αλλά ταυτόχρονα και επικριτικός “εμφανίστηκε” στους δημοσιογράφους ο κος Σωκράτης Ξυνίδης στην εκ νέου αναβολή οριστικής απόφασης υλοποίησης του, μεγαλύτερου ίσως έργου στην νεότερη αγροτική ιστορία της περιοχής, πλέγματος αγωγών άρδευσης του κάμπου της Ξάνθης. Προσπάθησε να απομειώσει αντί να ενισχύσει το έργο των εμπνευστών και προκατόχου του στις προηγούμενες κυβερνήσεις, για τις όποιες «τεχνητές» αναβολές στο ΣτΕ και τις όποιες αναβολές για την χρηματοδότηση του έργου, που εν τέλει την περίοδο αυτή, πιθανόν, να εξυπηρετούν την κυβέρνηση.

Όμως το όποιο ενδεχόμενο ακύρωσης του έργου και μεταφοράς των ήδη δεσμευμένων κονδυλίων σε άλλα επιλέξιμα προγράμματα από την σημερινή κυβέρνηση, θα “στοιχειώνει”  πολιτικά, συγκεκριμένα ονόματα της περιοχής μας.

 Το χρονικό δηλώσεων και ανταπαντήσεων όπως καταγράφηκε της τελευταίες ημέρες:


Ξυνίδης-Καραλίδης: «Τα λάθη τα έκαναν οι προηγούμενοι»

   Ευθύνες σε αυτούς που σχεδίασαν το αρδευτικό απέδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Σωκράτης Ξυνίδης, για την καθυστέρηση υλοποίησής του, μετά και την πρόσφατη αναβολή της συζήτησης του θέματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις 7-11-2011 καθώς και την παραπομπή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

   «Πρέπει να ξέρετε ότι αν κάποιες προϋποθέσεις καταλήγουν στα δικαστήρια δεν έχει να κάνει με το αν κάποιος έκανε προσφυγή, αλλά με το πόσο οχυρωμένο και έτοιμο είναι το έργο προκειμένου να σταθεί στα δικαστήρια. Από εκεί και μετά ζούμε σε μια ευνοούμενη Πολιτεία όπου υπάρχει το δικαίωμα του καθένα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν πιστεύει ότι θίγεται το δημόσιο συμφέρον και δεν μπορούμε να παρέμβουμε πολιτικά σε αυτό το σημείο, αφού το θέμα έχει μια δικαστική πλευρά που εξελίσσεται» ανέφερε σε δηλώσεις του (Θράκη 29/01/11) ο κ. Ξυνίδης, προσθέτοντας πως «θεωρώ μάλιστα πως έχει ακουστεί η κριτική πως το έργο αυτό δεν ήταν «δεμένο», δηλαδή με τον τρόπο που στήθηκε αυτό το έργο δόθηκαν πατήματα προκειμένου να εκφράζονται επιχειρήματα αναφορικά με προβλήματα που δημιουργούνται για το περιβάλλον. Αυτό δεν είναι κάτι που το μελέτησα εγώ. Είχε ακουστεί με πολύ κριτικό τρόπο από ανθρώπους που είδαν τεχνοκρατικά αυτό που παρουσιάστηκε. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο όταν αυτό ξεπεράσει τη δικαστική εμπλοκή που έχει».

  Αναφερόμενος στο ίδιο έργο και στις δυσκολίες που σήμερα καθυστερούν την υλοποίησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Φώτης Καραλίδης, επισήμανε πως «όλα  αυτά είναι συνέπειες του στησίματος του έργου. Δεν γεννήθηκε ξαφνικά το πρόβλημα αλλά προϋπήρχε».


ΝΟΔΕ: «Προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες της απραξίας τους»

Θέση για το ζήτημα του αρδευτικού πήρε και η ΝΟΔΕ Ξάνθης, η οποία με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

   "Ακολουθώντας της γνωστή πλέον μέθοδο του μηδενισμού έργου των νεοδημοκρατών διοικούντων που συνδυάζεται με την αδυναμία έγκαιρου και ουσιαστικού σχεδιασμού, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες της απραξίας τους για την προώθηση του μεγάλου όσο και σημαντικού έργου της άρδευσης του κάμπου της Ξάνθης, στους εμπνευστές κι εκείνους που έτρεξαν και διεκδίκησαν και δραστηριοποιήθηκαν για την υλοποίηση της ιδέας. θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους ξανθιώτες αγρότες που κάθε μέρα που περνάει αγωνιούν και περισσότερο για την υφαλμύρωση που απειλεί το βιος τους, για τις δηλώσεις τους και την προσπάθεια χρήσης για μικροπολιτικά προσωπικά αλλά και κομματικά συμφέροντα καθώς και για την διαφαινόμενη απροθυμία τους να προσπαθήσουν να πιέσουν ώστε να προλάβει να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.

   Είναι εμφανές ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της δουλειάς του πρώην Νομάρχη και των προσπαθειών του βουλευτή Α. Κοντού και προτιμούν να θυσιάσουν το μέλλον των ξανθιωτών στον βωμό της άντλησης πολιτικών οφελών. Ας σταματήσει επιτέλους το επικοινωνιακό παιχνίδι των στελεχών του ΠΑΣΟΚ κι ας προσπαθήσουν να σώσουν ό,τι μπορεί να περισωθεί πλέον στον τόπο μετά την καταστροφική 15μηνη διακυβέρνηση της χώρας που το μόνο που περίσσεψε είναι τα μεγάλα λόγια κι η απουσία πράξεων ουσίας! Τους θέτουμε προ των ευθυνών τους.

  Ας προσπαθήσουν, αφού δεν δίνουν κανένα κίνητρο στην Ξάνθη για ν’ αναπτυχθεί, τουλάχιστον να συγκρατήσουν τους ξανθιώτες στον τόπο τους, έστω κι αν χρειαστεί να υλοποιήσουν ένα έργο που δεν εμπνεύστηκαν εκείνοι, χωρίς να παραδεχθούν την ορθότητά του αλλά να δείξουν ότι κατανοούν τη χρησιμότητά του! Ας σταματήσουν για λίγο να μιλούν κι ας κάνουν επιτέλους κάτι για τον τόπο τους! "


Αλέκος Κοντός: «Αστεία τα επιχειρήματα»

     Οι δηλώσεις των κ. Ξυνίδη και Καραλίδη προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του βουλευτή Ξάνθης της Ν.Δ., κ. Αλέκου Κοντού, ο οποίος σε σκληρά πολιτική γλώσσα στηλίτευσε την προσπάθεια των κων Ξυνίδη, Καραλίδη να “εκπαιδεύσουν” την κοινή γνώμη για την καθυστέρηση και ποίος ξέρει, πιθανή εμπλοκή της υλοποίησης του έργου:

  “Με «αστεία» επιχειρήματα οι κ.κ Ξυνίδης και Καραλίδης προσπαθούν να αιτιολογήσουν την αδιαφορία που επιδεικνύουν για την προώθηση οποιουδήποτε έργου που έχει σχέση με την ανάπτυξη του τόπου μας.

  Ιδιαίτερα ο κ. Ξυνίδης λειτουργεί στο μεγάλο θέμα του αρδευτικού με καθαρά «δικηγορίστικη νοοτροπία» ως συνήγορος των οικολόγων της Αθήνας «εχθρών» του τόπου μας και παραβλέπει το γεγονός ότι για το έργο, που ξεκίνησε από τη Νομαρχία Ξάνθης και προχώρησε με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς η χρηματοδότηση των μελετών , η ολοκλήρωση των μελετών του και η ένταξη του μεγαλύτερου τμήματός του στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», η προκήρυξή του και η επιλογή αναδόχου μέσα από απόλυτα διαφανή διαγωνισμό από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπήρξαν όλες οι απαιτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιβαλλοντικές μελέτες και οι μελέτες για τη διαχείριση του νερού.

  Εάν έστω και κατ΄ ελάχιστο είχε ασχοληθεί με  το θέμα αυτό θα γνώριζε ότι οι ίδιες και άλλες οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση ενισχύονται από την ακτιβίστρια Υπουργό Περιβάλλοντος κα. Μπιρμπίλη και από τον ίδιο, έχουν μπλοκάρει σειρά πολύ σημαντικών έργων, απαραίτητων για την ανάπτυξη του τόπου μας.

  Καλό θα ήταν ο κ. Ξυνίδης να σταματήσει να λειτουργεί ως αντιπολίτευση στα έργα που ενέταξε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης η κυβέρνηση της Ν.Δ και σε έργα που ενέταξε σε άλλα προγράμματα  η Νομαρχία Ξάνθης ,  πολλά από τα οποία είτε ακύρωσε, είτε δεν είχε την βούληση να προχωρήσει η σημερινή κυβέρνηση.

  Ας πει ευθέως στους πολίτες της - ξεχασμένης γι' αυτόν - εκλογικής του περιφέρειας πού ήταν κρυμμένος όταν οι εκπρόσωποι των φορέων τον αναζητούσαν για να συνδράμει και αυτός ως Βουλευτής Ξάνθης και ως Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στις παραστάσεις που έγιναν υπέρ της υλοποίησης του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

  Επίσης ας μας πει ποια ήταν η συμβολή του στην υλοποίηση των έργων που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, ο προγραμματισμός των οποίων πραγματοποιήθηκε με απόλυτα δίκαιο, αντικειμενικό και δημοκρατικό τρόπο σε συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου του Νομού Ξάνθης.

  Η περίοδο χάριτος για τον κ. Ξυνίδη και για όλους όσοι λασπολογούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους με μοναδικό σκοπό  να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες της Ξάνθης από την υπανάπτυξη που οδηγούν τον τόπο μας, έχει παρέλθει ανεπίστρεπτη.

  Η κριτική μας θα είναι σκληρή σε όλους όσοι αρνούνται να δουν ότι η χώρα εξαιτίας των συνεχών λαθών τους από την ημέρα που οδηγήθηκαν στην εξουσία , καταδικάζεται όλο και περισσότερο σε ύφεση και οπισθοδρόμηση”.  


Φώτης Καραλίδης: «Όλοι μαζί να στηρίξουμε το έργο»

  Η απάντηση του βουλευτή Ξάνθης της ΝΔ, κ. Αλέκου Κοντού, στις δηλώσεις των κ. Ξυνίδη και Καραλίδη προκάλεσε την απάντηση του τελευταίου στα όσα ανέφερε με την επίστολή του ο πρώην υπουργός επί των αγροτικών θεμάτων, ο οποίος μιλώντας στον «Ακ.» σχολίασε την τοποθέτηση του κ. Κοντού, και κατ’ ουσία “μαζεύοντας” την αρχική τοποθέτηση του κου Σωκράτη Ξυνίδη,  λέγοντας χαρακτηριστικά «εμείς χρόνια ολόκληρα και από τη θέση της αντιπολίτευσης, αλλά και από όποιον θεσμικό ρόλο και αν είχαμε, στηρίξαμε και τη δημιουργία και την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου γιατί θεωρήσαμε ότι είναι αναγκαίο για την περιοχή. Εκφράσαμε στη συγκεκριμένη δήλωση, με την οποία κάποιοι εθίγησαν, την ανησυχία μας για τη συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη, μια διαμάχη για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς και ούτε είμαστε εμείς αυτοί που μπορούν να προσδιορίσουν τον χρόνο περάτωσής της».

       Η συνεχιζόμενη αυτή δικαστική διαμάχη που έχει προκύψει, σχετικά με το αρδευτικό, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα χρηματοδότησης του έργου, όπως αναφέρει ο κ. Καραλίδης, καθώς «αν η περάτωση της διαμάχης γίνει μέσα στο 2012 και με δεδομένο ότι το ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται το 2013 υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει χρηματοδότηση για το έργο, γιατί το Υπουργείο θα μεταφέρει τα χρήματα σε άλλα ώριμα έργα. Αυτούς τους κινδύνους και τις ανησυχίες εκφράσαμε, οι οποίες και ορατές είναι και πολύ πιθανές να συμβούν. Επομένως εάν κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται και θέλουν να οικειοποιούνται έργα και ιστορίες είναι δική τους υπόθεση. Εμείς ανησυχούμε πραγματικά γιατί θέλουμε έργο για τον τόπο μας. Τα μεγάλα έργα σαν και αυτό πρέπει να έχουν ομοψυχία, να αποτελούν στοιχείο ομόφωνης  και πολυφωνικής στήριξης και δεν αποτελούν σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης»

   Τελευταίες εξελίξεις για το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις Ξυνίδη και με την πίεση της κοινής γνώμης και την διαφαινόμενη οργή των αγροτών για την στάση που εγκαινίασαν  στο θέμα αυτό κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στην περιοχή, αλλά και πρό των πολύ πιθανών εκλογών του Απριλίου, κινητοποιήθηκε ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ αποφασίζοντας να αναστρέψει το κακό κλίμα που διογκώνετε στον αγροτικό κόσμου στα πεδινά του νομού, συνέταξε επιστολή και την απέστειλε στην Ιπποκράτους.

     Στην επιστολή αυτή, όπως δήλωσε στον εκδότη του “Ακ” ο συντονιστής και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη κος Αχιλλέας Τσαρτσάρας το χθες το πρωί (Παρασκευή 4-2ου) στον Ξάνθη FM 100, επισημαίνονται προβλήματα που χρήζουν άμεσων αποφάσεων υλοποίησης με πρώτο το θέμα της άρδευσης με το υπόγειο δίκτυο σωλήνων του κάμπου της Ξάνθης.  Εξέλιξη σημαντική, εάν ληφθεί υπ’ όψιν των αντίστοιχων κυβερνητικών στελεχών, αφήνοντας σε δεύτερο επίπεδο την όποια στενά κομματική … διφωνία.  
 

Ακούστε τι δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Φώτης Καραλίδης, για το θέμα εδώ:

Φώτης Καραλίδης για το αρδευτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια