GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Aephoria στην Ξάνθη!

Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011 στις 20:00 το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η γκαλερί Artis Causa παρουσιάζουν την ενδιαφέρουσα ...

Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011 στις 20:00 το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η γκαλερί Artis Causa παρουσιάζουν την ενδιαφέρουσα θεματική έκθεση, με τίτλο:
 «Aephoria- Κλιματικές αλλαγές- ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η έκθεση εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα του Γερμανικού Φόρουμ (DE.FORUM) που έχει το ίδιο θέμα, και τελεί υπό την αιγίδα του ινστιτούτου Goethe, που συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού ζητήματος της εποχής μας.

Η γκαλερί Artis Causa και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη/Deutsches Generalkonsulat Thessaloniki  δίνουν το εικαστικό στίγμα, και σας περιμένουν να κρίνετε, να σχολιάσετε, να υποδείξετε και να προβληματιστείτε, μέσα από τη τέχνη, για αυτό το καυτό και επίκαιρο θέμα.

Η έκθεση πραγματοποιείται στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη/Deutsches Generalkonsulat Thessaloniki,

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες :
•Ingo Dünnebier
•Άρις Γεωργίου
•Mανόλης Γιανναδάκης
•Αλεξάνδρα Μαράτη
•Ruud Matthes
•Bernhard Quade
•Γιώργος Τσακίρης

…Με τα έργα τους, ως προτάσεις, ξεκινούν ένα διάλογο για την κλιματική αλλαγή και τη προστασία του περιβάλλοντος. Οκτώ δημιουργοί με μία ανομοιογενή διαχείριση του εικαστικού μέσου, συνδιαλέγονται σε μια εποχή που οι δεσμοί του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον έχουν διαταραχθεί, για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεών τους.

Έργα-οχήματα που στοχεύουν να μας ευαισθητοποιήσουν και να μας συμφιλιώσουν με την έννοια της ατομικής μας ευθύνης, εγκαινιάζοντας ένα ακόμη δίαυλο επικοινωνίας που θα κάνει τον πολίτη συμμέτοχο στη διαρκή προσπάθεια. Με ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, τα έργα απεικονίζουν το οικείο περιβάλλον,  μέσα από την καταστροφή του παρόντος, αλλά και ένα αβέβαιο μέλλον, μετατρέποντας την έκθεση σε μια κατάθεση αγωνίας για τον πλανήτη και τον άνθρωπο.

Ο καθένας με τη δική του γραφή, με το δικό του εικαστικό λεξιλόγιο, με μετατοπίσεις και μετασχηματισμούς φυσικών σχέσεων πειραματίζεται να εισβάλλει στις αντιληπτικές μας διαδικασίες. Με την ποιητικά ωμή αμεσότητα του εκτιθέμενου υλικού μέσα από τη συνύπαρξη και την όσμωση προσωπικών γλωσσοπλαστικών στοιχείων, είτε πρόκειται για πιο ρεαλιστική, είτε για πιο αφηρημένες και αφαιρετικές διατυπώσεις, μέσα από την προσωπική εμπειρία και ματιά του, προσπαθεί από το διάλογο που θα προκληθεί, να τον οδηγήσει σε επαναξιολογήσεις και επαναπροσδιορισμούς.

Δημιουργούν έργα-άμυνες, απέναντι στα  σύγχρονα δεδομένα: την καταστροφή, τη ρύπανση, την απώλεια της ισορροπίας και του μέτρου, τη βιομηχανία του κλίματος, τη γεωμηχανική (geoengineering, δηλαδή τεχνητή διαμόρφωση του κλίματος), τα κλιματικά όπλα. Σχολιάζουν τα συμφραζόμενα της πραγματικότητας, μιας απόλυτα τεχνολογικής και παγκοσμιοποιημένης εποχής…………………

Μαρία Κενανίδου
Ιστορικός Τέχνης


Διάρκεια έκθεσης : 4/2 έως 7/3/2011

Ώρες επισκέψεως: Καθημερινά  από Δευτέρα έως Παρασκευή 18:00-21:00 και τις πρωινές ώρες κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 25410 29282.

Κάθε  Σάββατο η έκθεση θα είναι επισκέψιμη 10:00-14:00. 

Δεν υπάρχουν σχόλια