Μπορεί ο Αντιπρόεδρος του Σ.ΒΙ.Β.Ε. να δηλώνει υπερήφανα ότι κατάφεραν να σπαρθούν στους Γεωργικούς Νομούς κατά βάση της Βόρειας Ελλάδας κα...
Μπορεί ο Αντιπρόεδρος του Σ.ΒΙ.Β.Ε. να δηλώνει υπερήφανα ότι κατάφεραν να σπαρθούν στους Γεωργικούς Νομούς κατά βάση της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θράκης, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ενεργειακών φυτών ( αυτά είναι Ελαιοκράμβη , Ηλίανθος και βαμβακόσπορος),
όμως αυτό αποτελεί μόνο μέρος της αλήθειας αναφορικά με το θέμα των ενεργειακών καλλιεργειών και του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο “ευαίσθητο” θέμα της διαχείρισης των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλοι “παίκτες”, πέρα από τους αγρότες και τις συμβεβλημένες με αυτούς κάθετες μονάδες συγκομιδής και επεξεργασίας των λεγόμενων ενεργειακών σπόρων, όπως είναι ο βαμβακόσπορος, ο ηλιόσπορος και η ελαιοκράμβη. Παράγοντες που διαμορφώνουν αποφασιστικά το “παιχνίδι” αυτό, πέρα από τις επιχειρήσεις αυτές παραγωγής βιοκαυσίμων, είναι βέβαια το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά κυρίως η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (Δ.Ε.Π.), η οποία αποτελεί και τον ρυθμιστικό θεσμικό παράγοντα του κράτους, ο οποίος ουσιαστικά ρυθμίζει τις τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα.
όμως αυτό αποτελεί μόνο μέρος της αλήθειας αναφορικά με το θέμα των ενεργειακών καλλιεργειών και του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο “ευαίσθητο” θέμα της διαχείρισης των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλοι “παίκτες”, πέρα από τους αγρότες και τις συμβεβλημένες με αυτούς κάθετες μονάδες συγκομιδής και επεξεργασίας των λεγόμενων ενεργειακών σπόρων, όπως είναι ο βαμβακόσπορος, ο ηλιόσπορος και η ελαιοκράμβη. Παράγοντες που διαμορφώνουν αποφασιστικά το “παιχνίδι” αυτό, πέρα από τις επιχειρήσεις αυτές παραγωγής βιοκαυσίμων, είναι βέβαια το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά κυρίως η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (Δ.Ε.Π.), η οποία αποτελεί και τον ρυθμιστικό θεσμικό παράγοντα του κράτους, ο οποίος ουσιαστικά ρυθμίζει τις τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα.
Χρήσιμο είναι επίσης να έχει κανείς κατά νου ότι η χώρα μας, μέσα από τις αναγκαστικές διατάξεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας, είναι υποχρεωμένη να προχωρά σε πρόσμιξη του ορυκτού πετρελαίου που εισάγει, με το “βιοντίζελ”, το οποίο παράγεται με την επεξεργασία των παραπάνω αγροτικών προϊόντων από τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις, Το ποσοστό συμμετοχής των βιοκαυσίμων, το οποίο σήμερα αγγίζει μόλις το 7% - 8%, θα πρέπει μέχρι το 2015 να έχει φτάσει στο 20%, “ανοίγοντας” έτσι την αγορά καυσίμων σε ακόμη περισσότερους “παίκτες”, σε βάρος των υπαρχόντων, που θα πρέπει να μοιραστούν την συγκεκριμένη “πίτα” προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και επιμηκύνοντας τον χρόνο άντλησης και χρήσης των ορυκτών καυσίμων.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Οι ενεργειακές καλλιέργειες έχουν γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη στην περιοχή μας και αποδίδουν εξίσου σημαντικές αποδόσεις στους καλλιεργητές των ενεργειακών φυτών. Πιο συγκεκριμένα, η Ξάνθη έχει ήδη ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ενεργειακών φυτών (ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ – ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.) και υπολογίζεται ότι θα σπαρθούν για το 2010-2011 πάνω από 100.000 ενεργειακά στρέμματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει 100.000 Στρέμματα Χ 300 κιλά / στρέμμα = 30.000.000 κιλά ενεργειακών σπόρων προς 0,37 ΕΥΡΩ το κιλό , δηλαδή ότι οι αγρότες της περιοχής του Νομού Ξάνθης θα μοιραστούν 11.100.000 ΕΥΡΩ (έντεκα εκατομμύρια εκατό χιλιάδες ΕΥΡΩ).
Ο νομός Ροδόπης έχει επίσης ένα ενεργειακό εργοστάσιο, αυτό της “ΠΕΤΣΑΣ Α.Ε.”. Εκεί υπολογίζεται να σπαρθούν 45.000 με 55.000 στρέμματα ενεργειακών καλλιεργειών, που σημαίνει με την παραπάνω αντιστοιχία, 16.500.000 κιλά ενεργειακών σπόρων, ήτοι 6.105.000 ΕΥΡΩ για τους αγρότες της Ροδόπης.
Ο νομός Έβρου προς το παρόν δεν έχει εργοστάσιο παραγωγής Βιοντίζελ και επεξεργασίας ενεργειακών σπόρων. Όλες οι ποσότητες που παράγονται από τις Συμβάσεις που πραγματοποιούνται για ενεργειακούς σπόρους απορροφώνται από όλες τις εταιρείες παραγωγής . Ο Έβρος καλλιεργεί περίπου 350.000 – 400.000 στρέμματα ενεργειακών καλλιεργειών που σημαίνει παραγωγή 120.000.000 κιλά ενεργειακούς σπόρους, δηλαδή 44.400.000 ΕΥΡΩ τα οποία θα μοιραστούν στους παραγωγούς του Νομού Έβρου.
Μία πρόχειρη εικόνα δείχνει ότι για την παραγωγή του Βιοντίζελ από Ελληνικούς Ενεργειακούς Σπόρους πληρώνονται στους αγρότες των τριών Νομών της Ακριτικής Θράκης περίπου 61.605.000 ΕΥΡΩ, ένα αποτέλεσμα που αποτελεί επιτυχία των εργοστασίων παραγωγής Βιοντίζελ και της Πολιτείας που έπεισαν τους γεωργούς να καλλιεργήσουν ενεργειακά φυτά, αναδιαρθρώνοντας παράλληλα τις καλλιέργειες με συνέπεια την αύξηση του γεωργικού τους εισοδήματος από τις αντίστοιχες καλλιέργειες
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ.
Βεβαίως όπως κάθε καινούργιο αντικείμενο παραγωγής υπάρχει και σε αυτό δυσκολίες τόσο για τους αγρότες, όσο και για τα εργοστάσια, για την καλύτερη διαφύλαξη της μέριμνας και της ασφάλειας που θα πρέπει να παρέχει το Δημοσίο μέσω του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το τελευταίο πάντως έχει τις απαραίτητες υποδομές, την μηχανογράφηση και την εμπειρία ώστε να ελέγξει μέσω του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. την σπορά , την παραγωγή, την παράδοση ανά χωράφι στα εργοστάσια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που διαχειρίζεται και το βαμβάκι. Αυτό άλλωστε ήδη γίνεται μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος μηχανογράφησης, μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα για μία “on – line” παρακολούθηση της όλης διαδικασίας παραλαβής, έτσι ώστε να είναι ενήμερα όλα τα αρμόδια όργανα καθώς και η πολιτική ηγεσία στο τέλος κάθε ημέρας για το σύνολο των ποσοτήτων των ενεργειακών σπόρων που έχουν παραδοθεί σε όλη τη χώρα. Η υποδομή, η μηχανογράφηση υπάρχουν, οπότε καλό θα είναι να την εκμεταλλευτούν οι αρμόδιοι φορείς, για να γίνει και πράξη η παραπάνω διαδικασία και στον τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών, ώστε να αποφευχθεί η όποια καχυποψία για τις σχετικές διαδικασίες αλλά και οι τυχόν προσπάθειες κάποιων να τις εκμεταλλευτούνε είτε για προσωπικό όφελος είτε από αφέλεια.
ΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ
Η κατανομή ποσοτήτων Βιοντίζελ μέχρι σήμερα γίνεται με κριτήρια αξιολόγησης τα οποία πρέπει να αλλάξουν ώστε η κατανομή Βιοντίζελ να γίνεται κατά βάση για της 1) Ελληνικές Ενεργειακές Καλλιέργειες ( συμβάσεις) ,Ηλιόσπορου, Κραμβόσπορου Βαμβακόσπορου , 2) τα τηγανόλαδα , 3) να υπάρχει κίνητρο συνέπειας καλών παραδόσεων, 4) να υπάρχει κριτήριο όσο αφορά το πιστοποιημένο σύστημα διαχείρισης Ποιότητας (ISO) και 5) την ανάπτυξη έρευνας κάθε εταιρείας.
Για να μην υπάρχει λοιπόν λόγος για συζήτηση και αμφιβολίες στο χώρο, θα πρέπει από τα ισχύοντα κριτήρια για την κατανομή να φύγουν και να μην λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω κριτήρια : α) Το κριτήριο των παραδόσεων των προηγούμενων ετών κάθε εταιρείας ( το λεγόμενο κριτήριο παλαιότητας) και β) το κριτήριο για την δυναμικότητα των μονάδων , διότι είναι κριτήρια τα οποία δεν επιτρέπουν την είσοδο νέων μονάδων παραγωγής Βιοντίζελ και ευνοούν συγκεκριμένα εργοστάσια που παίρνουν όλη την ποσότητα της κατανομής.
Αντ΄ αυτού θα πρέπει να υπάρξει νέο κριτήριο 6) το οποίο θα έχει να κάνει με τις θέσεις εργασίας και τους εργαζόμενους που απασχολεί η κάθε εταιρεία συμβάλλοντας έτσι στην μείωση της ανεργίας.
Με τον παραπάνω τρόπο αξιολόγησης των κριτηρίων της Κατανομής και δίνοντας βάρος στις : α)ενεργειακές καλλιέργειες Ηλιόσπορου, Κραμβόσπορου, Βαμβακόσπορου , β)Τηγανόλαδα, γ) στην έρευνα, δ)την ανάπτυξη, ε)την διαχείριση της ποιότητας (ISO) και στ) τις θέσεις εργασίας και την απομάκρυνση των κριτηρίων παλαιότητας και δυναμικότητας. Θα μπορούν πλέον να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν και νέες εταιρείες παραγωγής που θα εξυπηρετούν Γεωργικούς Νομούς. Έτσι ο κλάδος δεν θα περιορίζεται σε Καρτέλ των ελάχιστων παλαιών μονάδων παραγωγής Βιοντίζελ και όλη η ποσότητα θα δίνετε στις συμβάσεις των Ενεργειακών Καλλιεργειών, δηλαδή προς όφελος των καλλιεργητών.
ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ “ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ”
Το Βιοντίζελ πρέπει να επεκταθεί σε μεγαλύτερη πρόσμιξη με το ορυκτό πετρέλαιο κίνησης από το 7% που ισχύει σήμερα στο 12%, σε πρώτη φάση και στο 20% μέχρι το 2015, όπως προβλέπουν και οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας με την Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνονται μεγαλύτερα έσοδα για όλους τους καλλιεργητές, όχι μόνο γιατί θα παίρνουν πολύ καλύτερη απόδοση ανά παραγόμενο κιλό από τους ενεργειακούς σπόρους , αλλά γιατί οι ενεργειακές καλλιέργειες βοηθούν στην άνοδο των τιμών και σε όλα τα άλλα αγροτικά προϊόντα. Θα αποφευχθούν έτσι, για παράδειγμα, οι μαζικές καλλιέργειες ενός προϊόντος, όπως το καλαμπόκι ή το σιτάρι, οι οποίες οδηγούν σε αδιέξοδες υπερπαραγωγές, οι οποίες παραμένουν αδιάθετες, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα των καλλιεργητών.
Αντίθετα, μέσω των ενεργειακών καλλιεργειών, θα μοιράζονται πλέον τα καλλιεργούμενα στρέμματα και έτσι οι τιμές θα μπορούν να ανέβουν, κατά μέσο όρο, σε όλα τα αγροτικά προϊόντα ( Βαμβάκι , Σιτάρι , Καλαμπόκι, Κριθάρι) φέρνοντας μεγαλύτερα έσοδα στους καλλιεργητές τους.
Θα πρέπει επίσης να υιοθετηθεί άμεσα στους Γεωργικούς Νομούς να υπάρχει από ένα εργοστάσιο παραγωγής Βιοντίζελ για να εξυπηρετεί τον Αγροτικό κόσμο, για να μην μεταφέρουν οι αγρότες την παραγωγή τους σε μεγάλες αποστάσεις με επί πλέον προστιθέμενο κόστος (πέραν των 60 χιλιομέτρων, όρος της Ε.Ε.) όπως είναι οι ενεργειακοί σπόροι και τα στρέμματα που θα καλλιεργούνται σε κάθε Γεωργικό Νομό να είναι ελεγχόμενα , ώστε να ρυθμίζεται η ποσότητα παραγωγής σιταριού, καλαμποκιού και ενεργειακών καλλιεργειών, ώστε να επιτυγχάνονται ικανοποιητικές τιμές για κάθε καλλιέργεια.
Κρίσιμο πάντως σημείο στην όλη διαδικασία είναι να γίνονται χωρίς προσκόμματα και καθυστερήσεις οι παραδόσεις Βιοντίζελ από τα Ελληνικά Εργοστάσια Παραγωγής Βιοντίζελ, που έχουν αναλάβει και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις προς τους καλλιεργητές, στα διυλιστήρια της χώρας, χωρίς τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σήμερα στις πληρωμές, ώστε να μπορούν τα εργοστάσια να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους αλλά και να διατηρηθούν οι χρηματικές ροές προς τους αγρότες. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος παραγωγής και παραδόσεων του Βιοντίζελ και η απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος είναι κρίσιμη για την ίδια του την ύπαρξη, αλλά και για την επιβίωση των ενεργειακών αγροτών, αφού τελικά τα χρήματα καταλήγουν σ αυτούς και στους ακριβούς ενεργειακούς σπόρους, με τα εργοστάσια παραγωγής να παίζουν ουσιαστικά διαμεσολαβητικό ρόλο στην όλη διαδικασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια