Ο συγγραφέας Θ. Εξάρχου απεικονίζει την πόλη, την ιστορία και την λαογραφία της Ξάνθης, μετά το τέλος της Μικρασιατικής Καταστροφής ...
Ο συγγραφέας Θ. Εξάρχου απεικονίζει την πόλη, την ιστορία και την λαογραφία της Ξάνθης, μετά το τέλος της Μικρασιατικής Καταστροφής
Για το 19ο βιβλίο του, με τίτλο “Ξάνθη 1923, καθημερινή ζωή και ιστορικά στοιχεία”, αλλά και για άλλα συναφή ζητήματα λογοτεχνίας και πολιτισμού, μίλησε το πρωί της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου, στην πρωινή εκπομπή “Σχολιάζοντας την καθημερινότητα” στον Βαγγέλη Βασιλειάδη, από την συχνότητα του “Ξάνθη FM 100”, ο πολυγραφότατος συντοπίτης μας συγγραφέας, κ. Θωμάς Εξάρχου.
ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Αναφερόμενος σε αυτό που τον ώθησε να πραγματοποιήσει όλο αυτό το συγγραφικό έργο το οποίο έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα, αλλά και το συγκεκριμένο ιστορικό πόνημα των 500 σελίδων, ο κ. Εξάρχου διευκρίνισε ότι “η ενασχόλησή μου έχει να κάνει με την σαρωτική έρευνα των στοιχείων, όποτε ανατρέχω σε πηγές, στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη. Διότι σκοπός μου δεν είναι μόνο η επικέντρωση στα γεγονότα μίας συγκεκριμένης χρονολογίας, αλλά η ευρύτερη έρευνα. Με αυτή την μεθοδολογία έχουν συγκεντρωθεί περίπου 9.000 σελίδες υλικού. Ήδη, με το 20ο βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο, έχουν καλυφθεί οι μισές περίπου από αυτές. Το συγκεκριμένο λοιπόν βιβλίο αποτελεί ένα μέρος της όλης προσπάθειας της καταγραφής ιστορικών στοιχείων τα πόλης της Ξάνθης, από το 1861 μέχρι το 1960, δηλαδή για έναν αιώνα. Η περίοδος αυτή έχει ερευνηθεί και οργανωθεί, παρουσιάζεται δε μέσα από την μεμονωμένη έκδοση βιβλίων τα οποία χρήζουν μεγαλύτερης επιμέλειας. Ειδικότερα το βιβλίο αυτό ήταν ήδη έτοιμο προ πενταετίας με 180 σελίδες, αλλά στο ενδιάμεσο συμπληρώθηκε, αφού προέκυψαν και νέα στοιχεία. Περιέχει όλες τις αναφορές για την Ξάνθη από τις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, δηλαδή τη “Νέα Αλήθεια”, το “Φως” και την “Μακεδονία”, καθώς και πληροφορίες για τα γενικότερα ελλαδικά ζητήματα, αφού δεν παρουσιάζονται περιοριστικά και αποκομμένα μόνο τα Ξανθιώτικα στοιχεία”.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Για την ανταπόκριση που εισπράττει ως συγγραφέας επί το πλείστον ιστορικών βιβλίων, τόσο από τον κόσμο γενικότερα, όσο και από τους ερευνητές ειδικότερα, καθώς και για τις κατά καιρούς προσπάθειες παραποίησης της ιστορικής αλήθειας που επιχειρείται από διάφορα κέντρα, εντός και εκτός Ελλάδας, ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι “προσωπικά στηρίζομαι στα γραπτά στοιχεία παρουσιάζοντας τα γεγονότα με την μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα. Όσο για τον κόσμο θα έλεγα ότι γενικότερα δεν διαβάζει. Οπότε ακόμη και τα 300 αντίτυπα αυτού του βιβλίου κρίνω ότι είναι αρκετά.”
Δεν παρέλειψε επίσης να σχολιάσει την γενικότερη λογοτεχνική παραγωγή που συντελέστηκε και συνεχίζει να επιτελείται στον τόπο μας, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κ. Πέτρο Γεωργατζή, αλλά και παλιότερα από τον κ. Στέφανο Ιωαννίδη, κάτι που και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι απουσιάζει από τους γειτονικούς νομούς, λέγοντας ότι “στην Ξάνθη, η εκδοτική δραστηριότητα υπερέχει και μάλιστα κατά πολύ των άλλων γειτονικών πόλεων. Συγκεκριμένα δε υπερέχει στο ιστορικό μέρος της, χωρίς να υποτιμούμε βέβαια τις προσπάθειες στο χώρο του διηγήματος, του μυθιστορήματος ή της ποίησης, αφού για τα τελευταία χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο ταλέντο, απ’ όσο για τα ιστορικά συγγράμματα. Γενικότερα πάντως στην Ξάνθη υπήρχε και συνεχίζεται μία ιδιαίτερα ευοίωνη λογοτεχνική παρουσία”. Για το ενδεχόμενο πάντως ψηφιοποίησης και παρουσίασης, σε ηλεκτρονική μορφή, των συγγραμμάτων του, ο ίδιος διευκρίνισε πως ο βασικότερος εκδότης του, που είναι το ΠΑΚΕΘΡΑ, έχει ήδη επιμεληθεί αυτής της προσπάθειας, με πολλά από τα βιβλία του να είναι πλέον, σε ψηφιοποιημένη μορφή, διαθέσιμα στο διαδίκτυο.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το 1923 αρχίζει μια νέα περίοδος ειρήνης για την Ελλάδα, ύστερα από τη συνθήκη της Λοζάννης. Στο βιβλίο, περιγράφεται λεπτομερώς όλο το σκηνικό της υπογραφής της συνθήκης, καθώς και πολλά ιστορικά στοιχεία για την πόλη της Ξάνθης.
Η παρούσα έκδοση κινείται και αυτή στο πνεύμα του κειμένου που προηγήθηκε και στην έρευνα και δημοσίευση ιστορικών στοιχείων της Ξάνθης, της περιόδου 1861 – 1960, δηλαδή στο πλαίσιο ενός αιώνα. Παράλληλα, περιέχονται γεγονότα του Ελλαδικού χώρου της περιόδου η οποία ερευνάται, έτσι η σύνδεση των τοπικών γεγονότων γίνεται πιο ευχερής και κατανοητή.
Τέλος, η έκδοση περιέχει αρκετές λεπτομέρειες μερικών γεγονότων που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Το έτος 1923 είναι η αρχή μια περιόδου ειρήνης και επούλωσης των πληγών της μεγάλης μικρασιατικής καταστροφής και στο βιβλίο του κ. Θωμά Π. Εξάρχου καταγράφονται σημαντικά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία εκείνης της εποχής, τα οποία παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια