Τι κατέθεσε η Επιτροπή Ακινήτων του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών & Επιχειρηματικότητας
Σειρά προτάσεων για τη βελτίωση του ελληνικού επενδυτικού προγράμματος στον τομέα των ακινήτων, καθώς και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, κατέθεσε η Επιτροπή Ακινήτων του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών & Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕ|Ε). Οι προτάσεις αυτές εστιάζουν στη διευκόλυνση των διαδικασιών, στη μείωση των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και στην προσαρμογή των απαιτήσεων επένδυσης στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται μέτρα για την ταχύτερη έκδοση αδειών μόνιμης παραμονής επενδυτών, η δυνατότητα παροχής βιομετρικών στοιχείων εξ αποστάσεως, καθώς και η επαναξιολόγηση των κατώτατων ορίων χρηματοοικονομικών επενδύσεων. Στόχος είναι η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων στον κλάδο των ακινήτων.
Οι προτάσεις απευθύνθηκαν στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, και Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, με σκοπό να δημιουργηθούν συνθήκες που θα διευκολύνουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την άμεση αξιοποίηση αδρανών ακινήτων.
Αναλυτικά, οι προτάσεις περιλαμβάνουν τα εξής:
- Οικιστικά ακίνητα και ευνοϊκότεροι όροι Golden Visa: Προτείνεται τα οικιστικά ακίνητα που κατασκευάζονται με άδειες από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μετά να προσφέρουν το δικαίωμα απόκτησης Άδειας Μόνιμης Παραμονής Επενδυτή με ελάχιστη επένδυση 250.000 ευρώ. Η πρόταση καταργεί τον υφιστάμενο περιορισμό της ελάχιστης επιφάνειας ακινήτου (120 τ.μ.), με τη διατήρηση, ωστόσο, της απαγόρευσης για βραχυχρόνια μίσθωση. Το μέτρο στοχεύει στη διευκόλυνση μικρότερων επενδύσεων, δίνοντας κίνητρο για την ανάπτυξη και πώληση νέων κατοικιών.
- Εξ αποστάσεως διαδικασία υποβολής βιομετρικών δεδομένων: Η Επιτροπή ζητά τη δυνατότητα υποβολής βιομετρικών δεδομένων μέσω των ελληνικών πρεσβειών σε κομβικές πόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Γκουανγκζού, και η Κωνσταντινούπολη. Έτσι, θα αποφευχθεί η ανάγκη φυσικής παρουσίας στην Ελλάδα για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος για τους επενδυτές. Το μέτρο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε συνθήκες όπως η πανδημία, αλλά και εν μέσω αυξημένων ταξιδιωτικών περιορισμών που παρατηρούνται παγκοσμίως.
- Επίσπευση έκδοσης αδειών μόνιμης παραμονής: Η Επιτροπή προτείνει να μειωθεί ο χρόνος επεξεργασίας αιτήσεων για Άδειες Μόνιμης Παραμονής Επενδυτή μέσω αγοράς ακινήτων στους 2-3 μήνες, όπως ίσχυε στην αρχική φάση του προγράμματος. Σήμερα, η επεξεργασία αιτήσεων μπορεί να διαρκέσει έως και 19 μήνες, γεγονός που υπονομεύει την εικόνα της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις του Απριλίου 2023 προβλέπεται να εξεταστούν τον Νοέμβριο του 2024. Παρά την ύπαρξη ειδικού τμήματος στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για επενδυτές, οι καθυστερήσεις έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια επενδυτών και τη δυσκολία διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του προγράμματος.
- Αναθεώρηση ελαχίστων ορίων επενδύσεων: Μετά την αύξηση των ελάχιστων ορίων επένδυσης για την αγορά ακινήτων στις περιοχές υψηλής ζήτησης σε 400.000 ευρώ και 800.000 ευρώ, ζητείται να επανεξεταστούν τα όρια για άλλες μορφές επενδύσεων. Αυτές περιλαμβάνουν επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, τραπεζικές καταθέσεις, και εισφορές κεφαλαίων σε εταιρείες βάσει του Νόμου 5038/2023. Στόχος είναι να παρέχονται περισσότερες επιλογές στους επενδυτές και να ενισχυθεί η συνολική ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προγράμματος έναντι αντίστοιχων διεθνών προγραμμάτων.
Στρατηγική επένδυση και στεγαστικό ζήτημα
Οι παραπάνω προτάσεις εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, αλλά και την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Η διευκόλυνση επενδύσεων σε οικιστικά ακίνητα, ειδικά με την αύξηση της διαθεσιμότητας νεόδμητων κατοικιών, αναμένεται να ενισχύσει την αγορά και να προσφέρει πιο προσιτές επιλογές για τους Έλληνες πολίτες.
Η υλοποίηση αυτών των μέτρων θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης, αυξάνοντας τα κρατικά έσοδα και αναβαθμίζοντας τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας ως προορισμού για ποιοτικές και ασφαλείς επενδύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια