Μια 16χρονη μαθήτρια από την Πάτρα έφυγε χθες από τη ζωή μετά από ενάμιση μήνα νοσηλείας δίνοντας μάχη με την μηνιγγίτιδα Β.
Η μαθήτρια που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στα μέσα Οκτωβρίου στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας με βαριά συμπτωματολογία, διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα τύπου Β (μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσο τύπου Β) και από την πρώτη στιγμή η κατάσταση της υγείας της κρίθηκε επιβαρυμένη με τους γιατρούς να κάνουν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να την σώσουν.
Η νοσηλεία της στη ΜΕΘ ήταν επιβεβλημένη και η νόσησή της εμφάνιζε πολλές από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που επιφέρει αυτή η επικίνδυνη νόσος.
Σύμφωνα με τους παιδιάτρους η μηνιγγίτιδα Β είναι μια σπάνια αλλά θανατηφόρος νόσος, για τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. «Ένα άτομο μπορεί να νοσήσει βαριά. Η μηνιγγίτιδα B μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες και να προκαλέσει παράλυση έως και θάνατο» ανέφερε χαρακτηριστικά η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου.
Γιατί η μηνιγγίτιδα θεωρείται μια «ύπουλη» νόσος
Η παιδιατρική κοινότητα εξαρχής κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την μηνιγγίτιδα Β κατατάσσοντας της ως μια νόσο με συμπτώματα «παραπλανητικά». «Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως σαν μια απλή ίωση. Το παιδί εμφανίζει αρχικά καταρροή, πυρετό ή πονοκέφαλο, ωστόσο, μέσα σε 6 ή 12 ώρες, μπορεί να αρρωστήσει βαριά, ακόμη και να καταλήξει» αναφέρει παιδίατρος στο Dnews. Tα τελευταια χρόνια καταγράφεται μια μια μικρή άνοδος στα περιστατικά μηνιγγίτιδας B στη χώρα μας με τα βρέφη, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες να ανήκουν στις ευάλωτες ηλικίες για βαριά νόσηση.
Πώς μεταδίδεται η μηνιγγίτιδα Β
Το βακτήριο που προκαλεί τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο τύπου Β μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο. Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι: Φιλί, Βήχας, Φτάρνισμα.
Ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα βακτήρια στη μύτη και τον φάρυγγα και να τα μεταδώσουν σε άλλους. Πράγματι, τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους ή άτομα που τα φροντίζουν και τα οποία είναι φορείς του βακτηρίου.
Τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα
Σύμφωνα με την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι πολύ θορυβώδη, για αυτό κάθε παιδί που έχει τα παρακάτω, πρέπει να εξετάζεται άμεσα και κατά προτίμηση στο Νοσοκομείο:
– Υψηλός πυρετός– Κεφαλαλγία– Φωτοφοβία– Εμετός– Εξάνθημα– Κακή επικοινωνία με το περιβάλλον
Τα πολύ μικρά παιδιά και τα βρέφη μπορεί να εμφανίζουν άτυπα συμπτώματα, όπως:
– Ευερεθιστότητα– Έντονη ανησυχία και κλάμα– Άρνηση πρόσληψης τροφής – Βυθιότητα (βαθμίδα του κώματος, κατά την οποία το μωρό δεν ανταποκρίνεται πλήρως κινητικά και νοητικά) – Υπνηλία
Η Μηνιγγίτιδα Β εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως, ενώ χαρακτηρίζεται ύπουλη καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης στους γονείς.
«Το χαρακτηριστικό της μηνιγγίτιδας είναι ότι εξελίσσεται ραγδαία με αποτέλεσμα, σε χρονικό διάστημα πολλές φορές και λίγων ωρών, να καταλήγει το παιδί σε μονάδα Εντατικής Θεραπείας για αυτό και χρειάζεται οι γονείς να παρατηρούν καλά την κλινική εικόνα του άρρωστου παιδιού» αναφέρει η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου στο Dnews.
Όπως τονίζει η κα Κυριακάκου «Είναι παραπάνω από απαραίτητο ως γονείς να μάθουμε περισσότερα για τη μηνιγγίτιδα, ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε άμεσα τα συμπτώματά της και να προστατεύσουμε το παιδί μας από έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο.»
Οι επιπλοκές από τη μηνιγγίτιδα B
Η μηνιγγίτιδα έχει απρόβλεπτη εξέλιξη και γι’ αυτό το λόγο είναι καθοριστικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωσή της. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία:
• 1 στα 10 άτομα που έχουν προσβληθεί από Μηνιγγίτιδα Β καταλήγουν
• 1 στους 5 επιζώντες Μηνιγγίτιδας Β υποφέρουν από σοβαρές μακροχρόνιες αναπηρίες ενώ ορισμένοι επιζώντες θα έχουν μακροχρόνιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής, απώλεια των άκρων.
H σημασία του εμβολιασμού
- Παράλληλα η κα Κυριακάκου αναφέρθηκε και στο ζήτημα του εμβολιασμού για την νόσο. Όπως τόνισε στο Dnews «Είναι θετική η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να εντάξουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα τύπου Β για τα βρέφη. Είναι το εμβόλιο το οποίο γίνεται στα πρώτα δύο χρόνια ζωής και σε ένα συλλογικό σχήμα τριών δόσεων.
- Οι δόσεις σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2024 διαμορφώνονται ως εξής, σύμφωνα με την παιδίατρο. «Τα παιδιά που είναι ηλικίας 2 έως 6 μηνών δικαιούνται 3 δόσεις, τα παιδιά που είναι 6 έως 12 μηνών δικαιούνται 2 δόσεις και τα παιδιά που είναι 12 έως 18 μηνών δικαιούνται μία δόση μόνο»
- «Από πλευράς παιδιάτρων αναμένουμε να επεκταθεί η ένταξή του και στους εφήβους, γιατί πέρσι και φέτος είχαμε αρκετά περιστατικά. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, αποτελούν τη δεύτερη ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από τις θανατηφόρες επιπτώσεις του μηνιγγιτιδόκοκκου Β».
Πηγή:dnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια