GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ 9ου ΚΑΙ 18ου ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Ανακοίνωση του Συλλόγου Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης


Ανακοίνωση του Συλλόγου Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης

Κατόπιν ενημερώσεως των εκπαιδευτικών του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης περί αποφάσεως της Διεύθυνσης να προχωρήσει στη συγχώνευσή του με το συστεγαζόμενο και συλλειτουργούν  9ο Δημοτικό Σχολείο – από τρίτους- στάλθηκε στο σύλλογο μας ενημέρωση επί του θέματος αυτού.

Δεν έφτασαν στο Υπουργείο Παιδείας οι καλοκαιρινές, ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ- όπως εξηγεί στο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη– συγχωνεύσεις τμημάτων με τις τάξεις σαρδελοκούτια, με τους μαθητές στοιβαγμένους σε ακατάλληλες αίθουσες, με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες ανήμπορα και χωρίς πραγματική βοήθεια, αλλά προχωρά και σε συγχωνεύσεις σχολείων.

Κτηριακά προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα σχολεία του νομού Ξάνθης, όμως στα δύο αυτάσυστεγαζόμενα σχολεία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στέγασης και λειτουργίας που έρχονται σε αντίθεση με τις πραγματικά αξιόλογες συνθήκες που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι μαθητές. Αίθουσες κλουβιά χωρισμένες με γυψοσανίδα και χωρίς μόνωση που φιλοξενούν 24 και 25 παιδιά, ανύπαρκτες αίθουσες εικαστικών και μουσικής, είναι η εικόνα των κτηρίων αυτού του σχολείου. Ταυτόχρονα, η έλλειψη Ε.Ε.Π. της Ε.Δ.Υ., ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών είναι εμφανέστατη, κυρίως τις τελευταίες χρονιές που η ενδοσχολική βία πάσης φύσεως αυξήθηκε μετά τον εγκλεισμό όλων μας λόγω του Κορονοϊού.

Αν σκεφτούμε το ζήτημα κι από τη μεριά των εκπαιδευτικών, ο μεγάλος αριθμός μαθητών κατά τμήμα προσδιορίζει σε σημαντικό βαθμό την εντατικοποίηση των όρων εργασίας τους. Όσο πιο πολύ εντατικοποιείται η εργασία των εκπαιδευτικών (με τις αλλεπάλληλες εκπαιδευτικές αλλαγές, αιφνιδιασμός αλλαγών, από-ειδίκευση, επανειδίκευση, αριθμός μαθητών κατά τάξη, κοινωνική σύνθεση μαθητών τάξης, νέες ανάγκες, κ.α.) άλλο τόσο είναι εκτεθειμένοι στην παγίδα μιας διαδικασίας που ευνοεί την τυπική διεκπεραίωση του έργου τους, στην απόσυρση και την αποκαρδίωση.

Η προτεινόμενη από τη Διεύθυνση συγχώνευση αυτών των σχολείων θα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των εκπαιδευτικών και την ποιότητα εκπαίδευσης των μαθητών. Θα γίνουν αναγκαστικές συγχωνεύσεις τμημάτων ώστε να επιτευχθεί ο αριθμός των 25 μαθητών – όπως προτείνει το υπουργείο- σε αίθουσες κλουβιά που δεν θα έπρεπε να υφίστανται σε κανένα σχολείο. Να τονίσουμε βέβαια ότι αυτές οι χωροταξικές αναλογίες δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη. Η κακή αντιγραφή των συστημάτων αξιολόγησης από τα Ευρωπαϊκά δεδομένα φανερώνει την ανεπάρκεια της Ελληνικής πραγματικότητας. Δυστυχώς, αντιγράφουν μόνον όσα τους βολεύουν και όχι τα ορθά εκπαιδευτικά συστήματα με τις πλήρεις παροχές που προσφέρουν όλες οι χώρες της Ευρώπης!

Επίσης, θα χαθούν οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, ανθρώπων που πάλεψαν χρόνια για να τις αποκτήσουν!!! Φυσικά και προετοιμάζουν στο αμέσως επόμενο διάστημα την είσοδο ιδιωτών στο δημόσιο σχολείο.

Η κατάργηση των Σχολικών επιτροπών, η χρόνια υποχρηματοδότηση, η έλλειψη έργων συντήρησης στα σχολεία αυτά που είναι συνοδά στοιχεία του αυταρχισμού της Κυβέρνησης που θέλει να πνίξει κάθε φωνή διαμαρτυρίας  και οδηγείεκπαιδευτικούς στα Πειθαρχικά Συμβούλια γιατί διεκδικούν καλύτερη παιδεία και σχολεία, δημιουργούν ένα δυστοπικό εκπαιδευτικό τοπίο.

Αν λοιπόν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης επιθυμεί να καταρρακώσει αυτά τα σχολεία και να δυσχεραίνει το έργο των εκπαιδευτικών, οι εκπαιδευτικοί του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, είναι αντίθετοι σε αυτό το σχέδιο που δεν έχει ως όραμα το κυρίαρχο σύνθημα «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ».

Ο Σύλλογος Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγέλλει αυτήν τη συγχώνευση που θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την εκπαίδευση των μαθητών των δύο αυτών σχολείων.

Ο Σύλλογος Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγέλλει αυτήν τη συγχώνευση που ουσιαστικά αποσκοπεί να εξασφαλίσει λιγότερες δαπάνες για την κυβέρνηση εις βάρος των μαθητών και εκπαιδευτικών των δύο αυτών σχολείων.

Γεμάτοι από αίσθημα ευθύνης για τα σχολεία αυτά:

  • Καλούμετο Υπουργείο Παιδείας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, αντί να σχεδιάζει συγχωνεύσεις, να φροντίσει για την ανέγερση νέου σχολείου ώστε να αποσυμφορηθεί η υπάρχουσα κατάσταση των δύο αυτών σχολείων και να μπορούν οι μαθητές να φοιτούν υπό σωστές και άρτιες συνθήκες εκπαίδευσης.
  • Καλούμε την Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να απαντήσουν ΑΡΝΗΤΙΚΑ στην πρόταση της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης. Ο Δήμος πρέπει να σταθεί στο πλευρό των εκπαιδευτικών και των γονέων αυτών των σχολείων. Ο Δήμος Ξάνθης πρέπει επιτέλους να υλοποιήσει την ανέγερση νέου κτηρίου για το 18ο Δημοτικό Σχολείο όπως ήταν προγραμματισμένο από εικοσαετίας!!!

Για το ΔΣ του ΣΥ.Κ.Π.Ε. Ν. Ξάνθης

Η Πρόεδρος                                                                     Η Γραμματέας

Παντούση Χρυσούλα                                                      Φυτιλή Ελένη 

Δεν υπάρχουν σχόλια