GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Προσπάθειες για επανεκκίνηση 2 εργοστασίων στην Κομοτηνή - Υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών

Προσπάθεια επαναλειτουργίας δύο εργοστασίων της ΣΕΛΜΑΝ και της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας...

Προσπάθεια επαναλειτουργίας δύο εργοστασίων της ΣΕΛΜΑΝ και της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Γιάννης Τόλιος ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες επενδυτές που διαθέτουν «επιχειρηματικό σχέδιο» για την επανεκκίνηση της ΣΕΛΜΑΝ.

Το σχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση λειτουργία δύο μονάδων («νοβοπάν» και «μελαμίνης») με απασχολούμενους αρχικά 120-140 άτομα, χρειάζεται, ωστόσο, να προχωρήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες εκκαθάρισης (εκτιμήσεις παγίων, πλειστηριασμοί, κ.ά.).

Για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ο κ. Τόλιος αναφέρει ότι υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής ενός πρωτοποριακού μοντέλου επαναλειτουργίας βιώσιμων μονάδων σε Κομοτηνή και Νάουσα, μέσω πτωχευτικού συμβιβασμού και τη δημιουργία «συνεργατικού σχήματος» με συμμετοχή εργαζομένων και πιστωτών. Το συγκεκριμένο σχήμα προβλέπει διαγραφή άλλα και κεφαλαιοποίηση χρεών, καθώς και την εξασφάλιση περιορισμένων κεφαλαίων για επανεκκίνηση μονάδων.

Στόχος είναι η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 350 θέσεων εργασίας, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο προβλέπεται να φθάσουν τους 700 απασχολούμενους.

Οι δύο επιχειρήσεις βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης και ο κ. Τόλιος συναντήθηκε κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή με τους εργαζόμενους σε αυτές.

Τι αναφέρει το Υπουργείο 
Ο Γιάννης Τόλιος, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά την περιοδεία του στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και τη συνάντηση του με τους εργαζόμενους των υπό εκκαθάριση βιομηχανικών επιχειρήσεων «ΣΕΛΜΑΝ» και «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ», δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η βιομηχανική πολιτική της Κυβέρνησης, στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης, δίνει ιδιαίτερη σημασία μεταξύ άλλων, στην επαναλειτουργία βιώσιμων βιομηχανικών επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω κρίσης, αφήνοντας ανέργους δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους. Τους τελευταίους μήνες είχαμε αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρηματικών και συνδικαλιστικών φορέων, προκειμένου να αποτρέψουμε το κλείσιμο επιχειρήσεων και να στηρίξουμε την επανεκκίνηση όσων είναι βιώσιμες σε διάφορους κλάδους και περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες επαναλειτουργίας δύο εργοστασίων.

1) ΣΕΛΜΑΝ: Υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες επενδυτές που διαθέτουν «επιχειρηματικό σχέδιο» για επανεκκίνηση της ΣΕΛΜΑΝ. Το σχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση λειτουργία δύο μονάδων («νοβοπάν» και «μελαμίνης») με απασχολούμενους αρχικά 120-140 άτομα. Χρειάζεται, ωστόσο, να προχωρήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες εκκαθάρισης (εκτιμήσεις παγίων, πλειστηριασμοί, κ.ά.).

2) ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ: Υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής ενός πρωτοποριακού μοντέλου επαναλειτουργίας βιώσιμων μονάδων σε Κομοτηνή και Νάουσα, μέσω πτωχευτικού συμβιβασμού και τη δημιουργία «συνεργατικού σχήματος» με συμμετοχή εργαζομένων και πιστωτών. Το συγκεκριμένο σχήμα προβλέπει διαγραφή άλλα και κεφαλαιοποίηση χρεών, καθώς και την εξασφάλιση περιορισμένων κεφαλαίων για επανεκκίνηση μονάδων. Στόχος είναι η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 350 θέσεων εργασίας, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο προβλέπεται να φθάσουν τους 700 απασχολούμενους. Η νέα επιχείρηση θα είναι βιώσιμη, ευέλικτη και καθετοποιημένη και θα αξιοποιήσει τον διαθέσιμο εξοπλισμό και υφιστάμενες εγκαταστάσεις, καθώς και ένα σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης «συμμετοχικού χαρακτήρα».

Ειδικότερα στην Κομοτηνή προβλέπεται να δημιουργηθεί Κέντρο Παραγωγής συμβατικών και compact νημάτων με λειτουργική συνένωση των εργοστασίων «Ροδόπη» και «Μαρώνεια» για την προώθηση προϊόντων στην εγχώρια όσο και εξωτερική αγορά και μάλιστα σε ορισμένες χώρες που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε παρουσία, όπως αυτή των ΗΠΑ.

Στόχος του σχεδίου επανεκκίνησης της επιχείρησης είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενες αξίας, αξιοποιώντας εγχώρια πρώτη ύλη (βαμβάκι) σε όλα τα στάδια επεξεργασίας (κλωστήριο, βαφείο, ύφασμα, έτοιμο ένδυμα).»

Τέλος, ο κ. Τόλιος, αναφερόμενος στους γενικότερους στόχους της βιομηχανικής πολιτικής, σημείωσε ότι η ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας και η δημιουργία «αλυσίδων αξίας» περνάει όχι μόνο από την επανεκκίνηση και τον εκσυγχρονισμό βιώσιμων μονάδων σε παραδοσιακούς κλάδους, όσο και με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στους κλάδους νέων τεχνολογιών (πληροφορικής, επικοινωνιών, κ.ά). Επίσης κρίσιμο στοιχείο της παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι η απασχόληση του εγχώριου εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων, που αποτελούν το σημαντικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας.